20/2/15

Η Καντίτσα δε μένει πια εδώ


Σημ. : Η Καντίτσα πρωτοήρθε στην Ελλάδα από τη Σιέρα Λεόνε στα 11 της
Άσχετα αν ο Τσίπρας και οι τσυριζαίοι έλεγαν πως εδώ γεννήθηκε...

 Η Καντίτσα Σάνκο είναι η όμορφη Αφρικανή που τον Ιούλιο του 2008 είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ηταν τότε 23 ετών και η ζωή της συμπύκνωνε το δράμα χιλιάδων παιδιών μεταναστών που, ενώ γεννιούνται, σπουδάζουν, εργάζονται στην Ελλάδα, παραμένουν για το κράτος ξένο σώμα. Δυστυχώς, η συμβολική εκείνη κίνηση του τότε νέου προέδρου του Συνασπισμού δεν είχε αποτέλεσμα ούτε για την ίδια. Η Καντίτσα έφυγε οριστικά από την Ελλάδα το 2010. «Δεν μπορούσα άλλο την αβεβαιότητα, το τρέξιμο για χαρτιά κάθε χρόνο», λέει στην «Κ»....

Τι κρίμα. Λυπάμαι πραγματικά. Πλήρωσαν οι έλληνες φορολογούμενοι για να μορφωθεί, να ντυθεί και να γίνει κάτι στη ζωή της η Καντίτσα. Κάποια Μαρία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της γιατί έπιασε η Καντίτσα τη θέση του παιδιού της στο δημόσιο παιδικό σταθμό λόγω κριτηρίων εισοδήματος και δεν την έπαιρνε να πληρώνει ιδιωτικό. Για ένα κατοστάρι διαφορά, δεν άξιζε να εργάζεται. 

Και κάποια Ειρήνη πλήρωνε στη μαμά της Καντίτσας, τη Χουσβάρνα μαύρα λεφτά για να φυλάει το μωρό της για να μην αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη δουλειά της ενώ το μωρό της Χουσβάρνα, η Καντίτσα πήγαινε τσάμπα στον παιδικό σταθμό που πλήρωνε η Ειρήνη επί 20 χρόνια και οι πρόγονοί της επί άλλα 200. Εντάξει, δε βαριέσαι. Δεν είναι θλιβερό όμως να πάει στράφι η μόρφωση και η ομορφιά και να παντρευτεί έναν άγγλο, φεύγοντας για πάντα από την Ελλάδα; 


Μήπως μας στείλει τουλάχιστον αυτή τώρα τα εγγλεζάκια παιδάκια της να τα πληρώνουμε, να τα σπουδάσουμε και μετά να τους τα στείλουμε έτοιμα, διαβασμένα, πλυμένα και ντυμένα να γίνουν λονδρέζοι; Εϊναι φανταστικό τελικά να πλανάσαι άπατρις χωρίς υποχρεώσεις και να εκμεταλλεύεσαι ό,τι μπορείς να εκμεταλλευτείς. Να αποκτάς δικαιώματα και μετά να τα φτύνεις όπως ο περίφημος αριστούχος σημαιοφόρος που μετετράπη όπως λέγεται σε εθνικιστή-αλυτρωτιστή ηγέτη της πατρίδας του ενάντια στη χώρα που τον έκανε άνθρωπο χάρη στην ελεημοσύνη και την μεγαλοψυχία των ηλικιωμένων που μια ζωή, πάρε, πάρε, πάρε στους πάντες είναι, κι εμείς φτωχοί ήμασταν...
Φτωχοί αλλά ποτέ αχάριστοι και ποτέ δεν δάγκωσαν το χέρι που τους τάισε. 


Αυτή είναι η διαφορά. ¨Οταν θεωρείται νόμος και υποχρέωση να ταίσεις όποιον σου χτυπήσει την πόρτα εκεί τελειώνει και κάθε έννοια "ανθρωπιάς". Δεν είναι νόμος. Η καλοσύνη και η χριστιανική νοοτροπία είναι. Τα αμέτρητα ρούχα, έπιπλα, χρήματα που χάριζαν σ' όλους αυτούς την περασμένη δεκαετία οι γεροντότεροι. 


Οι Έλληνες. Γιατί ο γάλλος, ο άγγλος, ο γερμανός, ο ινδιάνος βάζει αγγελία, "πωλείται καναπές εξηκονταετίας, 50 λίρες" και θα τον κάψει στο τζάκι παρά να τον χαρίσει. Τον πλήρωσε, θα πληρωθεί έστω και στην υπολειμματική αξία.


Δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη με την Καντίτσα ο Νγκμπούτου, ο φανταστικός αδερφός της. Ούτε πρόεδροι συνασπισμών τον αγκάλιασαν ούτε καν οι ομόχρωμοί του τον γουστάρουν, διότι μπάσκετ δεν παίζει, διότι έμπλεξε από μικρός με κακές παρέες και σήμερα πουλάει πρέζα και νταβατζηλίκι ως σύγχρονο ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη. Είχε κάποια κλίση προς τη λογοτεχνία και πήγε να το παλέψει, αλλά δυστυχώς ο Κουμανταρέας ήταν μονίμως απασχολημένος, οπότε τα βρόντηξε τα γράμματα κι έπιασε τα σκευάσματα. Ευτυχώς, αυτόν δεν θα τον χάσουμε από κοντά μας. 

Τουλάχιστον δε μας στοιχίζει και τίποτα μια και για σπουδές ούτε λόγος. Πλατεία και βρέξει χιονίσει, εκεί, στο προποτζίδικο απ' έξω απο τη τζαμαρία μπας και πιάσει το "Στοίχημα".

Δημήτρης Καρατζάς

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος20/2/15 22:00

  ηγέτης του RUF Φοντέι Σανκό
  (πρόκειται για συνωνυμία;;; .. δεν θα το μάθουμε ποτέ.... )

  http://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_United_Front

  ..... Η πρωτοφανής έξαρση της βίας απέναντι στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε από τους ένοπλους αντάρτες του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου (RUF) έχει σπείρει τον πανικό στη διεθνή κοινότητα,

  http://archive.in.gr/news/reviews/article.asp?lngReviewID=657386&lngItemID=294762

  ΑπάντησηΔιαγραφή