16/2/15

Αφήστε τους Αλήδες όλου του πλανήτη ελεύθερους στην Ελλάδα


Ο Αλή ήταν μεγάλος αλήτης. Κακότροπος και καυγατζής. Αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του στο Πακιστάν όταν σε μια σφοδρή διαφωνία με το γείτονα για μια κότα, έσφαξε επιτόπου το γείτονα και τα τρία παιδιά του. Κυνηγημένος και επικηρυγμένος, βρήκε τις κατάλληλες άκρες και κατάφερε να φτάσει μέσω Τουρκίας στις ακτές κάποιου ελληνικού νησιού. 


Εκεί του προσφέρθηκε μια ευκαιρία για μια νέα ζωή. Κανείς δεν έχει τρόπο να εξακριβώσει ποιός είναι ο άνθρωπος αυτός. Μόλις μπήκε στο σαπιοκάραβο, πέταξε τα χαρτιά του στη θάλασσα.
Πλησιάζοντας τις ακτές της Ελλάδας, εμφανίστηκε το Λιμενικό. Ο καπετάνιος ζήτησε να φορέσουν όλοι σωσίβια και άνοιξε τρύπα για να βουλιάξει το σκάφος. Τραγωδία, ναυάγιο, διάσωση ναυαγών. Μεταφέρονται στο νοσοκομείο όπου δίνεται κάθε αναγκαία βοήθεια σε όποιον διασώθηκε. Με τα λεφτά που δεν έχει το ελληνικό δημόσιο. Και μετά, αρχίζει το πανηγύρι: Οι Αρχές πρέπει να μάθουν την ταυτότητα του καθενός. Αν ο Αλή πει ονοματεπώνυμο και πατρίδα, θα έχει δώσει ήδη ένα στοιχείο εναντίον του. Σιγά μην εντοπιστεί βέβαια, σε μια χώρα 200.000.000 κατοίκων, ένας φυγόδικος εγκληματίας αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μιλά αλαμπουρνέζικα, για την ακρίβεια στον πακιστανό διερμηνέα μιλάει τη γλώσσα των "ίτζι": Ιτζιμην ιτζιπεις ιτζιότι ιτζιείμαι ιτζιπακιστανός ιτζισέφαγα ιτζιζωντανό. 


Το ξέρουν όλοι ότι κοροιδεύει αλλά τι να του κάνουν, να τον βασανίσουν;
Πάει ως "αγνώστου προελεύσεως" στο κέντρο κράτησης και περιμένει να βρει τρόπο να βγει έξω.
Απαξ και βγήκε έξω, πηδώντας το φράχτη ή με κάθε άλλο τρόπο, τα πράγματα είναι εύκολα, σε λίγες ώρες έχει έρθει σε επαφή με συμπατριωτάκια του και στη συνέχεια θα πάει μέχρι την πρεσβεία του κάποιος και θα φροντίσει να του εξασφαλίσει χαρτιά: Ο άγνωστος - Χ που την κοπάνησε θα γίνει ο Μουσταφά Αλή Ιμπν Μπουχάρ και πεντ-έξη ακόμα ονόματα τα οποία απαιτούν πάνω από μισή ώρα για να τα ξεχωρίσεις - ποιό είναι first και ποιό last name. Με την ίδια διαδικασία που θα έκανε κάποιος τουρίστας που έχασε το τσαντάκι με το διαβατήριό του...
Στη συνέχεια, θα του βρουν δουλειά, πρώτα στα φανάρια και μετά όπου είναι άξιος και ικανός να "εργαστεί". Φυσικά θα έχει "υποχρέωση" στο κύκλωμα των μαφιοζων συμπολιτών του, για κανενα χρόνο τουλάχιστον τα κερδη θα τα δίνει σ' αυτούς. Που θα τα "επενδύουν" στον επόμενο συμπολίτη τους που θα έρθει κολυμπώντας. Και που θα τον έχουν στο χέρι μια και αν δεν τους πληρώσει, θα τον δώσουν εύκολα, είτε στις Αρχές είτε στην οικογένεια που έσφαξε. 


¨Οταν λοιπόν ο πρώην Αλή φτάσει στο δίλημμα, άφραγκος και δούλος των μαφιόζων, δε θα διστάσει. 


Η γριούλα που μόλις βγήκε από την τράπεζα κρατά όσα του λείπουν για να απελευθερωθεί από το χρέος του, για να αποζημιώσει ίσως τα θύματά του ή για να κερδίσει μια καλύτερη θέση από αυτή που έχει. Λέτε να διστάσει να την σακατέψει ή να την σκοτώσει για ένα κατοστάρικο; `Ετσι κι αλλοιώς, είναι ο "κανένας" κι αν του πάνε στραβά τα πράγματα, πετάγεται στην πρεσβεία του και ξαναγίνεται κάποιος άλλος. 


Αφήστε λοιπόν τους Αλήδες όλου του πλανήτη ελεύθερους στην Ελλάδα. Γριές, υπάρουν.


Δημήτρης Καρατζάς