2/12/14

Πυρηνικό σταθμό φτιάχνει η Ρωσία στην Τουρκία (και όχι μόνο)Ρωσία και Τουρκία “σφιχταγκαλιάζονται” παρά τις όποιες διαφορές τους σε πολλά θέματα, μέσω του χρήματος και της ενέργειας. Της πυρηνικής συμπεριλαμβανομένης......
Η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Ερντογάν, φέρνει κέρδη πολλά πρώτα για την Μόσχα αλλά και για την Άγκυρα. Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να κατασκευάσουν οι Ρώσοι πυρηνικό σταθμό στην κεντρική Τουρκία! Το κόστος όπως είπε ο Πούτιν θα ξεπεράσει τα 20 δις δολάρια και την διαχείρισή του θα την έχουν οι Ρώσοι και μετά από την κατασκευή του.
Επίσης συμφωνήθηκε να αυξηθεί η πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία κατά 3 δις κυβικά μέτρα και με “έκπτωση” 6% στην τιμή που σήμερα πουλά η Ρωσία στην Τουρκία. Πούτιν και Ερντογάν μίλησαν ακόμη για την κατασκευή “νέων αγωγών” μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω των οποίων θα τροφοδοτείται και η Ελλάδα,όπως τόνισε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία προφανώς λογικά στρέφεται προς την Τουρκία με την οποία έτσι κι αλλιώς οι οικονομικές της συναλλαγές είναι πολλές και σημαντικές. Οι δυτικές κυρώσεις προς την Μόσχα τις οποίες αδιαμαρτύρητα ακολουθεί η Αθήνα οδηγούν σ΄ αυτή την νέα πραγματικότητα που δεν είναι εύκολη για τα ελληνικά συμφέροντα. Από την άλλη η επαφή Πούτιν - Ερντογάν και κυρίως τα αποτελέσματά της θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμη μάθημα για όσους …καρτετρικά αναμένουν το …”ξανθό γένος” που θα έρθει να μας σώσει. Τα συμφέροντα και το χρήμα ήταν και είναι πάντα πιο ισχυρά. Ακόμη και από την …Ορθοδοξία …

Τι είπε ο Πούτιν για τον αγωγό South Stream
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε  ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.


πηγή