29/11/14

Τρόικα: Θέλουμε δεσμεύσεις για να ξεκινήσουμε τον έλεγχο


Των Δήμητρας Καδδά, Μαρίνας Μάνη, Σπύρου Δημητρέλη


Την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων  στην Αθήνα επισημαίνουν πηγές των δανειστών στο Capital.gr. Ωστόσο, κάνουν σαφές ότι για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση απαιτούνται «ισχυρές δεσμεύσεις» για μεταρρύθμιση σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, αλλαγές στη  ρύθμιση  δόσεων οφειλών προς εφορίες και ταμεία....

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πεδίο του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συμφώνησε στην  αύξηση του ΦΠΑ 6,5% στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, στα βιβλία και τις εφημερίδες και τα περιοδικά, ενώ δεν αποδέχθηκε το αίτημα (της τρόικας) για αυξήσεις που θα έπλητταν τα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα, (για παράδειγμα στα φάρμακα). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραπάνω αύξηση θα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Το νέο πακέτο μέτρων που πρέπει να στείλει η Αθήνα στους δανειστές μέχρι αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την οριστικοποίηση της νέας πρότασης προς την τρόικα η οποία οξύνει τις πιέσεις.

"Καμπανάκι" κινδύνου για την 1η Ιανουαρίου

Πηγές των δανειστών επισημαίνουν ότι «μία έξοδος από το μνημόνιο χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι πιθανή και δεν θα ήταν μία θετική εξέλιξη».

Παράλληλα, πηγές της τρόικας ξεκαθαρίζουν ότι «η τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει πριν  ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο βήμα, που θα πρέπει να είναι η πιστοληπτική γραμμή ECCL. Οι θεσμοί της ΕΕ απαιτούν ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση»  πρώτα και υπό αυτό το πρίσμα «θεωρούν ότι η συνάντηση στο Παρίσι χρήσιμη».

Αναφέρουν όμως ότι περιμένουν «ακόμη ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015 μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ, στις αγορές προϊόντων, καθώς και αλλαγές στο νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και στα ταμεία».

«Υπάρχει πίεση χρόνου και θα πρέπει στο πολύ σύντομο προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» αναφέρουν με νόημα.

Σήμερα επί τάπητος το νέο "πακέτο"

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη που είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι "πολλά γίνονται, πολλά γίνονται".

Πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους αναφέρουν ότι στο τραπέζι σήμερα τέθηκαν μεταξύ άλλων για να κλείσει το "κενό" των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα για το 2015, παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στο ΦΠΑ με κατάργηση μειωμένων (6,5%) ή και άλλων συντελεστών και  άμεση αλλαγή μισθολογίου. Τα μέτρα αυτά επιχειρείται να γίνουν ανάχωμα σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Στόχος, αν η κυβέρνηση συμφωνήσει στα μέτρα και τα δεχτούν οι δανειστές, η επιστροφή της  τρόικας στην Αθήνα ή κατ΄ ελάχιστο στο... Παρίσι με τα χρονικά περιθώρια να είναι πολύ στενά, καθώς αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει λύση, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο «Β» για την παράταση του μνημονίου. Επόμενο ορόσημο (και πιθανώς τελευταίο) είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για λίγες ελπίδες και  πολύ λεπτές ισορροπίες, καθώς η επιστροφή των δανειστών στο τραπέζι του διαλόγου  και η  συμφωνία με μικρή «τεχνική» παράταση του μνημονίου στην οποία αναφέρθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, προϋποθέτει πακέτο μέτρων που θα πρέπει να περάσει φέτος από τη Βουλή. Διαφορετικά, δηλαδή  αν έρθει το 2015, επι τάπητος τίθεται σύμφωνα με τα ίδια στελέχη το  σενάριο μεγάλης παράτασης του μνημονίου που επίσης επιχειρείται επικοινωνιακά να ειδοθεί ως «τεχνική».

Ο συντελεστής ΦΠΑ 6,5%

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον ΦΠΑ κάνουν λόγο για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% σε 8% έως 10%.

Σημειώνεται ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται σήμερα:

-τα φάρμακα
-οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία
-οι θεατρικές παραστάσεις
-τα βιβλία
-οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Στην περίπτωση που ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% καταργούνταν πλήρως και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν μετατάσσονταν στον κανονικό συντελεστή 23%, τότε το ελληνικό δημόσιο θα εισέπραττε ετησίως αυξημένα έσοδα κατά 528 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τον πίνακα ποσοτικοποίησης του κόστους των φοροαπαλλαγών στον ΦΠΑ, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο με δεδομένο ότι εξετάζεται η μετάταξη μόνο ορισμένων προϊόντων από το 6,5% στο 8-10% υπολογίζεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν το πολύ κατά 250 εκατ. ευρώ.

Από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι οι μειωμένοι συντελεστές κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου κοστίζουν ετησίως 347 εκατ. ευρώ.


πηγή