20/6/14

Αργεντινή:Φλερτάροντας με τη χρεοκοπία;


Αμφιλεγόμενα είναι τα μηνύματα που στέλνει το Μπουένος Αϊρες για τη γραμμή που θα κρατήσει έναντι των κερδοσκοπικών funds, φλερτάροντας παράλληλα με τη στάση πληρωμών...Πριν από λίγες μέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών funds, οι οποίοι είχαν αγοράσει αργεντινά ομόλογα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές και αρνήθηκαν στη συνέχεια το «κούρεμα».

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους, το 2005 και το 2010, οι πιστωτές της Αργεντινής που διακρατούσαν περίπου το 93% του χρέους, συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή, βάσει της οποίας θα λάμβαναν 25 έως 29 σεντς ανά δολάριο.

Όμως οι ομολογιούχοι των κεφαλαίων αμοιβαίου κινδύνου NML Capital Ltd και Aurelius Capital Management προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να πληρωθούν το πλήρες ποσό.

Έτσι, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής που εκδόθηκε αργά το βράδυ
της Τετάρτης αναφέρεται: «Η άρση της αναστολής από το δεύτερο Εφετείο καθιστά αδύνατο να προχωρήσουμε στην επόμενη πληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους στη Νέα Υόρκη και δείχνει την πλήρη έλλειψη βούλησης για διαπραγμάτευση με διαφορετικούς όρους από αυτούς που αποφάσισε ο δικαστής Γκρίσα».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο «εξέφρασε τη λύπη του» για την άρση της αναστολής και τόνισε ότι παραμένει πρόθυμο να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει ταυτόχρονα τα ταμεία που ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων στο 100% της ονομαστικής αξίας τους.

«Η απαίτηση ίσης μεταχείρισης εμποδίζει την Αργεντινή να καταβάλει στις 30 Ιουνίου τα τοκομερίδια στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, εκτός αν πληρώσει ταυτόχρονα όλα τα ποσά που ζητούν τα "αρπακτικά" ταμεία, τα οποία μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 15 δισ. δολάρια», αναφέρει η ανακοίνωση

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Μία τεχνική χρεοκοπία δεν θα επερχόταν αμέσως στις 30 Ιουνίου, επειδή η κυβέρνηση έχει μία περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν γίνει αυτό.

Το 2012, θέλοντας να «τρίξουν» τα δόντια στην Αργεντινή, τα συγκεκριμένα funds έφτασαν στο σημείο να ακινητοποιήσουν φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν στην Αφρική, απαιτώντας να πάρουν τα χρήματά τους. Το πλοίο επέστρεψε στη βάση του μετά από τρεις μήνες.
Μετά την απόφαση του αμερικανικού διθκαστηρίου, η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι υποχρεωμένη να πληρώσει σε «ζεστό» χρήμα 1,5 δισ. δολάρια.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η απόφαση του δικαστή, Τόμας Γκριέσα («κόκκινο πανί» πλέον για τους Αργεντινούς) δίνει το δικαίωμα στα κερδοσκοπικά funds να μπλοκάρουν τις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους, έως ότου οι ίδιοι εισπράξουν τα χρωστούμενα.

Το πρώτο τέτοιο μπλόκο είναι άμεσο: στις 30 Ιουνίου η χώρα πρέπει να πληρώσει στους πιστωτές «αναδιαρθρωμένου» χρέους το ποσό των 900 εκατ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Αργεντινή συμφώνησε να τακτοποιήσει ένα ακόμα κομμάτι χρέους προς τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», πληρώνοντας σε βάθος 5ετίας 9,7 δισ. δολάρια.

Τα 9,7 δισ. αφορούν κατά τα 2/3 σε χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας του 1976-1983.


Επισήμως, η κυβέρνηση αρνείται να διαπραγματευθεί -μέσω του δικαστή Γκριέσα- με τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών funds.

Μάλιστα στην εφημερίδα Pagina12 του Μπουένος Αϊρες δημοσιεύονται πληροφορίες για τους στενότατους δεσμούς που διατηρεί ο συγκεκριμένος δικαστής με τα hedge funds, απόδειξη -κατά την εφημερίδα- ότι η απόφαση δεν ήταν και τόσο αντικειμενική.

Τα μηνύματα που έρχονται σχετικά με τον χειρισμό μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι σε αρκετές περιπτώσεις αντιφατικά.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υπαινίχθηκε ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τα hedge funds, προτείνοντας ανταλλαγή με ομόλογα που θα υπάγονται στο αργεντινό δίκαιο.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, αλλά και ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου Χόρχε Καπιτανίτς, διαψεύδουν ότι συγκροτείται επιτροπή, η οποία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες.

Μάλιστα ο Κισιλόφ είπε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στις 30 Ιουνίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της συντηρητικής εφημερίδας La Nacion, η πρόεδρος της Αργεντινής δεν έχει απορρίψει τη συνεννόηση με τα hegde funds, αρκεί να μην φανεί ότι κάνει πίσω στη βασική επιδίωξη: να μην διαταραχθεί η συμφωνία με το 93% που δέχθηκε το «κούρεμα».

Σύμφωνα πάντοτε με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στα κερδοσκοπικά funds μια αντίστοιχη συμφωνία «κουρέματος» και αν τελικά την αρνηθούν (το πιο πιθανό σενάριο) να εξεταστούν εναλλακτικές, όπως σε πόσες δόσεις και πότε τελικά θα εξωφληθούν...

Για την πρόεδρο η όποια συζήτηση με τα hedge funds θα συνιστούσε βαρύτατη πολιτική ήττα, αφού εδώ και χρόνια ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να τους πληρώσει. Πέρα από την πολιτική ήττα, αν η Αργεντινή πληρώσει στο ακέραιο τα κερδοσκοπικά funds, τότε και οι κάτοχοι του αναδιαρθρωμένου χρέους θα ζητήσουν αντίστοιχη μεταχείριση.

Το είπε άλλωσε η ίδια η Φερνάντες σε τηλεοπτικό της διάγγελμα, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου: «Είναι απαράδεκτο, αλλά και αδύνατο για μια χώρα να διαθέσει το 50% των αποθεμάτων της για μια και μόνο πληρωμή με την πιθανότητα το υπόλοιπο 93% των πιστωτών που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση να βρει έναν άλλο δικαστή που θα αποφασίσει ότι και εκείνο έχει τα ίδια δικαιώματα».

Απόψε η πρόεδρος θα απευθυνθεί εκ νέου στους συμπολίτες της με αφορμή την Ημέρα της Σημαίας, οπότε ενδεχομένως να ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαίωση των κερδοσκοπικών funds από τα αμερικανικά δικαστήρια θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών άλλων χωρών.

Πλέον, οι κάτοχοι ομολόγων έχουν στα χέρια τους μια πολύ σημαντική δικαστική απόφαση και μοναδική δυνατότητα να μην δεχθούν κανενός είδους «κούρεμα»...


πηγή