29/5/14

Σαμαράς - Βενιζέλος: Αποφασίζουν σήμερα για τους νέους υπουργούς


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο να δρομολογούν σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μια πρώτη συζήτηση για τα νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κυβέρνηση θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης...

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου έως τις αρχές Ιουνίου είναι προγραμματισμένες κάποιες υπουργικές σύνοδοι με συγκεκριμένες ατζέντες τις οποίες έχουν προετοιμάσει οι Ελληνες υπουργοί και ως εκ τούτου είναι δύσκολη (και άκομψη) η πραγματοποίηση αλλαγών έως τότε.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπουν στην κυβέρνηση όχι μόνο κάποια πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από την «Ελιά» και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να ενισχυθεί, όπως λέει, ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογούμενη συμμετοχή του Ανδ. Λοβέρδου στην κυβέρνηση.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι σκέψεις του Αντ. Σαμαρά, καθώς ο θέλει και μέσω του ανασχηματισμού να επιχειρήσει «ανοίγματα» προς ευρύτερες δυνάμεις της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, ενταγμένες ή όχι σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να επιχειρήσει προσπάθεια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνοντας κάλεσμα προς κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη ΝΔ ή και βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.
Οι όποιες αποφάσεις όμως, όπως λένε και κορυφαίοι υπουργοί, πρέπει να ληφθούν άμεσα, διότι η κυβέρνηση απειλείται με αποσυντονισμό. Ήδη, στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο γίνεται μεγάλος «χορός» με ονόματα υπουργών και υφυπουργών που φεύγουν αλλά και βουλευτών που εμφανίζονται εν δυνάμει νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Την «πόρτα» του κυβερνητικού ανασχηματισμού άνοιξε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος -μέσω στενών συνεργατών του-προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνει «σάκος του μποξ» και ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, εάν η άδικη κριτική που δέχεται τις δύο τελευταίες ημέρες από κομματικά στελέχη της ΝΔ συνεχιστεί. Πληλοφορίες θέλουν στο ΥΠΟΙΚ να μετακινείται και ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ενώ έχει εξετασθεί και η συμμετοχή στο οικονομικό επιτελείο του Χρ. Λαζαρίδη.
Παράλληλα στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν τα ονόματα για συμμετοχή στην κυβέρνηση τόσο του Ανδρ. Λοβέρδου, όσο και των Γ. Κουμουτσάκου και Αρ. Σπηλιωτόπουλου που έδωσαν κατ΄ επιλογή του πρωθυπουργού τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον τελευταίο μάλιστα να παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα.
Οι αλλαγές που προωθούνται θα είναι σαρωτικές καθώς δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός σχήματος προβεβλημένα στελέχη (Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος, Αθανασίου, Βρούτσης), να μετακινηθούν άλλα (Δένδιας, Χατζηδάκης αν παραμείνει) αλλά και να αξιοποιηθούν στελέχη του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ (Σαχινίδης, Μόσιαλος).
Στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για υπουργούς που είτε δεν έχουν στηρίξει ενεργά την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., όπως ο Π. Παναγιωτόπουλος είτε έχουν σταθεί απέναντι σε υποψηφίους που στήριξε το κόμμα όπως ο Κώστας Αρβανιτόπουλος.