16/5/14

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: Στήνουν εξέδρα άντλησης πετρελαίου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα!


Mε μια νέα προκλητική κίνηση προχωρούν στην εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου αδιαφορώντας για τις όποιες, ελληνικές ή κυπριακές αντιδράσεις(εάν υπάρξουν...)....

Συγκεκριμένα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συνεργασία της Τουρκίας με την αμερικανική εταιρεία, Shell, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να προχωρεί στην μόνιμη εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, την οποία μάλιστα έχει ονομάσει χαρακτηριστικά, «Εθνική Πλατφόρμα», (Milli platforme), ανοιχτά του λιμένα της Αττάλειας, στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου όπου όπως είναι γνωστό υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την κυριαρχία της θαλάσσιας περιοχής.
Η ανακοίνωση για την εγκατάσταση της τουρκικής πλατφόρμας στην περιοχή, έγινε από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, την ίδια ώρα που το γνωστό τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Barbaros Hayrettin Paşa, συνεχίζει ανενόχλητο τις έρευνες του για την ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων σε διαμφισβητούμενες περιοχές στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yıldız,η πλατφόρμα αναμένεται να εγκατασταθεί εντός του έτους καθώς οι έρευνες προχωρούν και εντοπίζονται τα ενεργειακά κοιτάσματα που θα καθορίσουν και το ακριβές στίγμα της εγκατάστασης της εν λόγω πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση στην περιοχή, έχει μεγάλη σημασία καθώς γίνεται ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, βάση των νέων αμερικανικών σχεδίων για την «επίλυση», (βλέπε θάψιμο), του Κυπριακού.
Αυτές τις μέρες αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να ασκήσει και νέα πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να επισπευστούν οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος.
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία σε αποζημίωση στην Κυπριακή Δημοκρατία για την τουρκική εισβολή του 1974, το πόσο των 90 εκατομμυρίων ευρώ, μια απόφαση που η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών της, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε με προκλητικό τρόπο ότι την.. «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της»! Κλασσική τουρκική συμπεριφορά!
Το ζήτημα όμως των ενεργειακών κοιτασμάτων και των τουρκικών προκλητικών κινήσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, παίρνει νέες διαστάσεις εν όψει των καταλυτικών εξελίξεων τον συριακό εμφύλιο.
Οι ισλαμιστές που ενισχύονται από την Τουρκία χάνουν τελικά τον πόλεμο με σοβαρές συνέπειες για την τουρκική πολιτική στην περιοχή. Αυτός είναι και ένα από του σοβαρούς λόγους για τους οποίους η Άγκυρα επισπεύδει την επαναπροσέγγιση της με το Ισραήλ στην προσπάθεια της να ανακτήσει των άξονα Τουρκίας - Ισραήλ.
Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να συνεταιριστεί με το Ισραήλ στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως της κυπριακής ΑΟΖ, ακυρώνοντας οριστικά τα όποια σχέδια της κατασκευής του ενεργειακού αγωγού, Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Ελλάδας - Ευρώπης.
Για να δούμε θα αντιδράσει κανείς; Ή αυτή την περίοδο το μόνο που ενδιαφέρει του κυβερνώντες είναι το πως θα διασωθούν από τις επερχόμενες εκλογές;;