13/4/14

Για επίθεση με χημικά αλληλοκατηγορούνται Δαμασκός- Αντιπολίτευση


Δαμασκός, Συρία
Το συριακό καθεστώς και δυνάμεις της αντιπολίτευσης αντήλλαξαν κατηγορίες για επίθεση με χημικά όπλα που προκάλεσε συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης σε κατοίκους της επαρχίας Χάμα, στην κεντρική Συρία. Δύο άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν....Ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, έπειτα από επίθεση στην πόλη Καφρ Ζίτα.

Η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού, επικαλούμενη ιατρικές πηγές, ενώ η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα.

«Τα αεροπλάνα του καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα στην Καφαρζίτα με βαρέλια με εκρηκτικά που δημιούργησαν πυκνό καπνό και οσμή, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης» δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η συριακή τηλεόραση είπε ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα βομβάρδισε την πόλη με χλώριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να προκληθούν «συμπτώματα ασφυξίας σε εκατό άλλα». Η τηλεόραση της Δαμασκού κατηγόρησε το Αλ-Νόσρα ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει τις πόλεις Ουάντι Ντέιφ στην επαρχία Ιντλέμπ και Μόρεκ στην επαρχία Χάμα, με τοξικό χλώριο και αέριο σαρίν.

«Ο βομβαρδισμός άφησε μία ουσία κίτρινου χρώματος, και μία οσμή που μοιάζει με του χλωρίου. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά» δήλωσε γιατρός σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube. Στο βίντεο διακρίνονται παιδιά και άνδρες με συμπτώματα ασφυξίας.

Τον Αύγουστο του 2013 μία επίθεση με χημικά κοντά στη Δαμασκό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ατόμων.

Η Δύση κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση και η Δαμασκός δέχθηκε να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο για καταστροφή.

Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις -με τη πρόσφατη- επιθέσεις με χημικά. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες.

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να καταστραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί. Ωστόσο, θεωρείται μάλλον απίθανο να έχει επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τότε.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα υπόλοιπα χημικά που διαθέτει θα παραδοθούν στο λιμάνι της Λαττάκεια στις 13 και τις 27 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, η Δαμασκός έχει παραδώσει το 53% του χημικού της οπλοστασίου.