1/4/14

Αφαιρούνται τα οικονομικά και διοικητικά καθήκοντα από τους Πρυτάνεις- «Μάνατζερ» στα ΑΕΙ-Τροπολογία


Με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα και Τεχνολογία, το υπουργείο παιδείας αφαιρεί από τους Πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ  τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες των Ιδρυμάτων.
Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:
Α. Από το νέο ακαδημαϊκό έτος απαλλάσσονται οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ  από τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες των Ιδρυμάτων.....

Β. Οι διοικητικές οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες  ανατίθενται σε «μάνατζερ».
Γ. Οι διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των «μάνατζερ», καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δ.Ο «μάνατζερ» είναι υπόλογος στο υπουργείο Παιδείας 
Ε. Τα Συμβούλιο των Ιδρυμάτων ασκούν τις  οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες , σύμφωνα με το νόμο 2009/11.
Ζ. Οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ περιορίζονται στην άσκηση καθηκόντων επί των σπουδαστικών θεμάτων.
Τα Συμβούλια μετονομάζονται σε Συμβούλια Στήριξης των Πανεπιστημίων  
Χθες το πρωί στο γραφείο του υπουργού Παιδείας   είχαν κοινή συνάντηση ο κ. Αρβανιτόπουλος με δύο Πρυτάνεις περιφερειακών Πανεπιστημίων  κι  έναν πρόεδρο κεντρικού  μεγάλου ΤΕΙ, προσκείμενοι και οι τρεις στην ΚυβέρνησηΔεν αποκλείεται η συνάντηση να αφορούσε την συγκεκριμένη τροπολογία
Το esos υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Δεκέμβρη  σε εκδήλωση της ΝΔ Θεσσαλονίκης για την παιδεία,  , ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος πρότεινε να θεσμοθετηθεί η αξιοποίηση μάνατζερ, οι οποίοι θα ασκούν τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες των ΑΕΙ και θα έχουν συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους.
 Μάλιστα ο κ. Παπαμίκος στην εκδήλωση  θέλοντας να επιχειρηματολογήσει πως πρέπει να αφαιρεθούν οι οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες από τους Πρυτάνεις είχε  θέσει το ερώτημα: «Θα προσλάμβανε ποτέ μία κορυφαία επιχείρηση για διευθύνοντα σύμβουλό της έναν καθηγητή Φιλοσοφίας ή Ιατρικής;». 
 

πηγή