25/4/14

Απίστευτο "κόλπο" του κράτους με το... δήθεν κοινωνικό μέρισμα


Θέλετε το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα; Χαχα... Ξεχάστε το...
Από τον Σταύρο Ζαγκανά/briefingnews.gr

Ακούστε το όλο "κόλπο"... Ή για να μην παρεξηγηθώ, τι σκέφτηκαν οι... έξυπνοι του ΥΠΟΙΚ για να διαθέσουν μεν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά να μην μπορέσει να τα πάρει δε αυτός που πραγματικά τα έχει ανάγκη...
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λοιπόν, δηλαδή ο κ. Θεοχάρης και η "παρέα του" αναλαμβάνει να εντοπίσει, με βάση τα εισοδήματα του 2012 που δηλώθηκαν πέρυσι, ποιοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, τι ποσό θα λάβουν ανάλογα με την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους, αλλά και να τα καταβάλει στους λογαριασμούς τους.

Αυτό που οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν, είναι πως αφενός όλοι οι άνεργοι που φιλοξενούνται στα σπίτια των γονιών τους χάνουν το δικαίωμα του επιδόματος καθώς θεωρούνται ως συλλήβδην κατέχοντες, αφετέρου πως τα φορολογητέα εισοδήματα των αιτούντων δεν θα αποτελούνται μόνο από τα πραγματικά, που αναγράφονται στη δήλωση, αλλά και από τα τεκμαρτά, τα οποία προκύπτουν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα κ.ά.

Το αποτέλεσμα αυτής της παγίδας είναι χιλιάδες φορολογούμενοι με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα το 2012 ή ακόμη και μακροχρόνια άνεργοι που ήλπιζαν σε αυτό το βοήθημα να βρεθούν με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των ορίων που έχουν οριστεί (ξεκινούν από τα 6.000 ευρώ για τον άγαμο), και να χάσουν το δικαίωμα στο μέρισμα.

Για χιλιάδες πολίτες, το εισόδημα, συμπεριλαμβανωμένων των τεκμαρτών τεκμηρίων διαβίωσης, διπλασιάζεται, όταν έρχεται η ώρα να αιτηθούν το κοινωνικό μέρισμα.

Για παράδειγμα, άγαμος με δηλωμένο εισόδημα 4.500 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ το μήνα, ο οποίος όμως μένει σε ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ και έχει αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, αυτομάτως βλέπει το συνολικό (πραγματικό + τεκμαρτό) εισόδημά του να ανεβαίνει στα 12.000 ευρώ.

Κάποιος δηλαδή που -ίσως και για οικονομικούς λόγους- δεν έχει παντρευτεί και δεν ζει στο νοίκι αλλά παίρνει μισθό χαμηλότερο του κατώτατου, δεν έχει δικαίωμα στο κοινωνικό μέρισμα.

Το ίδιο «κόλπο» έστησε το οικονομικό επιτελείο και με τα επιδόματα για τα τέκνα, τα οποία πολλοί δικαιούχοι τα έχασαν ή τα έλαβαν «κουρεμένα» κατά 33%.

Βάσει αυτών των στοιχείων, μόλις 1 στους 7 αιτούντες θα λάβει εν τέλει το μέρισμα.

Επίσης, η κοινή λογική λέει, ότι τα λεφτά αφού θα πιστωθούν μέσω Taxis Net, θα φανούν στους "κωδικούς" χιλιάδων συμπολιτών μας, που δεν έχουν μηδενικό υπόλοιπο, αλλά οφείλουν στην Εφορία.

Εκατοντάδες χιλιάδες, άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, λόγω αδυναμίας έχουν οφειλές, δηλαδή η κατηγορία που απευθύνεται το "κοινωνικό μέρισμα".

Έτσι επί της ουσίας, μάλλον θα έχουμε συμψηφισμό, του ποσού που έχει να λάβει κάποιος, με αυτό που  οφείλει........

Στον βρόντο το "κοινωνικό μέρισμα", για τους περισσότερους δηλαδή, απλά με αυτό τον τρόπο μέρος του πλεονάσματος του 2013, θα μεταφερθεί στα έσοδα του 2014, αυξάνοντας λογιστικά και το πλεόνασμα για το 2014...