1/4/14

Ειδική οικονομική ζώνη η Κριμαία


Eιδική οικονομική ζώνη η Κριμαία για να μην έχουν κάποιοι αυταπάτες περί σωτήρων. Δυνάστη άλλαξαν απλά.
(Γιώτα Χουλιάρα)

Η Μόσχα σχεδιάζει να μετατρέψει την Κριμαία σε ειδική οικονομική ζώνη, προσφέροντας φοροαπαλλαγές και μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές, επισήμανε σήμερα σε δηλώσεις του στη Συμφερόπολη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και όπου συνεδρίασε το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ....
«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη χερσόνησο όσο πιο ελκυστική είναι δυνατόν για τους επενδυτές, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει επαρκή έσοδα για την δική της ανάπτυξη», είπε ο κ. Μεντβέντεφ μιλώντας σε μέλη της κυβέρνησής του στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία.

Ο κ. Μεντβέντεφ είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης ο οποίος επισκέπτεται την επαρχία μετά την προσάρτηση, επικεφαλής αντιπροσωπείας κυβερνητικών στελεχών, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Αφού επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο, ο κ. Μεντβέντεφ προήδρευσε κυβερνητικού συμβουλίου αφιερωμένου στην «κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης», με τη συμμετοχή του αυτοανακηρυχθέντος πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ και του προέδρου της τοπικής βουλής Βολοντίμιρ Κονσταντίνοφ.

Οι πολίτες της Κριμαίας πρέπει να αισθάνονται πλέον ότι «ανήκουν σε μια ισχυρή χώρα», είπε ακόμη ο κ. Μεντβέντεφ στη συνάντηση, τονίζοντας ότι ούτε ένας άνθρωπος εκεί «δεν πρέπει να χάσει όσα είχε».

Ο Μεντβέντεφ πρότεινε ένα σαρωτική αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Κριμαίας , που κυμαίνεται από την πλήρη αναθεώρηση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης της περιοχής για την ενίσχυση της πάσχουσας οικονομίας της. 

Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία Υπουργείου Κριμαίας από τη Ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να επιβλέπει το προγραμμα. 
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας αναφέρθηκε στις λύσεις που εξετάζονται για την τροφοδοσία της περιοχής με ενέργεια και την υδροδότησή της. Έως σήμερα η χερσόνησος εξαρτάται για την κάλυψη βασικών της αναγκών από την Ουκρανία.

Ζήτησε από τη ρωσική τράπεζα να ανοίξει υποκαταστήματα σε όλη τη χερσόνησο, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι διατάξεις για την παροχή δανείων σε ρούβλια έχουν ήδη ληφθεί. Επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει προς την τοπική κυβέρνηση η παροχή του ρωσικού νομίσματος προκειμένου να σταδιακά να ανταλλάξουν όλοι τα ουκρανικά τους νομίσματα, τα οποία και θα καταργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, η Κριμαία ενέκρινε το ρωσικό ρούβλι ως επίσημο νόμισμα, γεγονός που μαζί με την αλλαγή της ώρας στην ώρα Μόσχα,οριστικοποιήσαν την ενσωμάτωση της περιοχής στη Ρωσία .

Ο Μεντβέντεφ δεν δίστασε να καλέσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Κριμαία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή, γνωστή ως δημοφιλής προορισμός.


πηγή