30/4/14

Νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016


Της Δήμητρας Καδδά 
Στα 900 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώνεται το δημοσιονομικό κενό που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές....

Για τη διετία 2015 – 2016 το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται στο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ από το 2017 και μετά, αναφέρουν οι ίδιες πάντα πληροφορίες, δεν καταγράφεται κενό αλλά υπερεπίτευξη δημοσιονομικών στόχων. 

Επιπλέον, προβλέπεται επαναϋπολογισμός των στόχων του δημοσιονομικού κενού και άρα ανάγκη για νέα μέτρα εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο ή κάποια μέτρα αποδώσουν περισσότερο όπως συνέβη και το 2013.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Άλλο ένα κορυφαίο νομοσχέδιο «έρχεται» προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018 το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαίωνε αρχικά ότι θα επέλεγε τη διαδικασία του επείγοντος (δηλαδή συζήτηση-ψήφιση εντός μίας εβδομάδας) καθώς η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της λόγω εκλογών την επόμενη Παρασκευή 9 Μαϊου.

Χθες ωστόσο έθεσε ως dead line για την ψηφοφορία την Δευτέρα 5 Μαϊου που συνεδριάζει το Eurogroup. Τούτο σημαίνει ότι η κατεπείγουσα διαδικασία (δύο ημέρες) θα εμφανισθεί ως μονόδρομος (ή «αναγκαίο κακό»), καθώς απομένουν η Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο για την ολοκλήρωσή της...

Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα. Τις συνεννοήσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ο Φίλιππος Σαχινίδης, ωστόσο από πλευράς κυβερνητικού εταίρου δεν διαφαίνεται πρόθεσης εναντίωσης σ΄αυτή την επιλογή.

Σήμερα κληρώνει για το νέο μεσοπρόθεσμο 2014-2018

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο νέος πολυετής  προϋπολογισμός 2014-2018 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής)  αφού παρουσιαστεί πρώτα στο ΠΑΣΟΚ και δοθεί στη  δημοσιότητα.  Ωστόσο, οι στόχοι του μαζί με το περίφημο «δημοσιονομικό κενό» θα «προσαρμοστούν» εκ νέου, μαζί με την τρόικα  τον Σεπτέμβριο, μαζί με τις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό 2015.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες κράτησαν έως το παρά... πέντε και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναζητήθηκε μία  ενδιάμεση λύση «κενού» ανάμεσα στην ελληνική θέση και στην τρόικα,  με την  κυβέρνηση να επικαλείται ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη πάταξη φοροδιαφυγής. Η Κομισιόν στην έκθεση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για το Μνημόνιο, ορίζει σημαντικά «μη προσδιορισμένα μέτρα»: 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017. Αντιθέτως το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο «διαθρωτικού» χαρακτήρα.

Πάντως, από κυβερνητικές πηγές γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί η ελληνική θέση να είναι τέτοια που να βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις εκτιμήσεις των δανειστών, οι οποίοι πάντως φέρεται να έχουν  σχετικά διαλλακτική -σε αυτή τη φάση- στάση. Το προηγούμενο Πλαίσιο είχε ψηφισθεί το Φεβρουάριο του 2013.

Στόχος είναι  να ψηφισθεί από τη Βουλή έως τις 5 Μαΐου με στόχο ο  ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας να οδεύσει με ένα ακόμη επιχείρημα στο Eurogroup όπου θα θέσει ζήτημα παρεμβάσεων στο χρέος, παρεμβάσεις οι οποίες όπως έγινε χθες αποδεκτό και από κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θα ληφθούν – το νωρίτερο – στα τέλη του έτους….