31/3/14

Κυρίαρχος ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας


Παρά τις σκιές από το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά και τις πρόσφατες επικρίσεις για το κλείσιμο μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει αλώβητος από τις δημοτικές εκλογές – δημοψήφισμα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη γείτονα χώρα.....

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Με καταμετρημένο 54% το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποσπά ποσοστό των ψήφων 43.34 % έναντι 24,06% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) σε εθνικό επίπεδο. Η κρίσιμη μάχη δίνεται στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του υποψηφίου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουσταφά Σαριγκιούλ και του κυβερνώντος κόμματος Καντίρ Τοπμπάς. 

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 54% στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο Καντίρ Τοπμπάς του AKP με 46.01% και ακολουθεί ο Μουσταφά Σαριγκιούλ του CHP με 42,96%. Στην Άγκυρα προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ιμπραήμ Μελίχ Γκιοκτσέκ με 46,09% και ακολουθεί ο Μανσούρ Γιαβάς του αντιπολιτευτικού CHP με 42,03%. Ο χάρτης των αποτελεσμάτων δείχνει την κυριαρχία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, στην πλειοψηφία των περιφερειών της Τουρκίας.

πηγή