10/3/14

Ἡ σημαντικότερη ἑρμηνεύτρια καί ἐρευνήτρια τῆς Ἑλληνικῆς παραδοσιακῆς μουσικῆς


Σάν σήμερα 10 Μαρτίου 2012, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, η Δόμνα Σαμίου, η οποία νοσηλευόταν στο Αμαλία Φλέμιγκ, με λευχαιμία. Η Δόμνα Σαμίου ανήκει στην ξεριζωμένη από τα άγια χώματα της Ιωνίας, ελληνική γενιά. Γεννήθηκε σε μία προσφυγική παράγκα, στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια με την παιδική της ζωή να γλυκαίνει η αγάπη των γονιών της και τα ακούσματα παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μουσικής....


Όπως έλεγε η ίδια : “ Το αυτί μου εμένα από τότε, σαν παιδάκι που ήμουνα, έπαιρνε όλους τους ήχους και τις μουσικές”. Σταθμός στη ζωή των δεκατριών χρόνων της, ήταν η συνάντησή της με τον μεγάλο μας λαογράφο Σίμωνα Καρά, που καθόρισε την εξέλιξη του υπόλοιπου βίου της.Μετριόφρων μπροστά στο έργο που έχει προσφέρει, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν άλλοι που έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα, εκείνη έγινε γνωστή, γιατί από κάποια στιγμή κι έπειτα αποφάσισε και να τραγουδήσει το «προϊόν» της έρευνάς της. 

Σε όλη της την ζωή αγωνίστηκε να διασώση και διαδόση την αυθεντική παράδοση με μεγάλη αγάπη και σεβασμό για το παρελθόν αλλά και για την νέα γενιά που θα το κληρονομήσει.

Η απώλεια της Δόμνας για την ελληνική παράδοση, είναι δυσαναπλήρωτη.  «Οι νέοι πρέπει να γνωρίσουνε, να αγαπήσουνε, να τραγουδήσουνε ακόμα το δημοτικό τραγούδι στη μορφή που έφτασε σε μας από την παράδοση και τότε νομίζω ότι θα μπορέσουνε να καταλάβουνε τον πολιτισμό, την πνευματική αξία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων που το δημιούργησαν. 

Εγώ νομίζω ότι το πιο σπουδαίο πράγμα στο δημοτικό τραγούδι είναι αυτό το μάθημα ήθους που μας δίνει. Δηλαδή το δημοτικό τραγούδι μας μαθαίνει ότι τα τραγούδια γράφονται για να εκφραζόμαστε κι όχι για να κάνουμε επιτυχία, όχι δηλαδή να κάνουμε σουξέ.»

,