23/3/14

23 Μαρτίου 1900, ξεκινοῦν οἱ ἀνασκαφές στά ἐρείπια τῆς Κνωσσοῦ


Ανασκαφικές εργασίες στην Κνωσό έγιναν για πρώτη φορά το 1878 από τον έμπορο, Μίνωα Καλοκαιρινό, που ανακάλυψε τμήμα της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου.23 Μαρτίου 1900:

1900.—Ο σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά τις ανασκαφές στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη. 

Ανασκαφικές εργασίες στην Κνωσό έγιναν για πρώτη φορά το 1878 από τον έμπορο, Μίνωα Καλοκαιρινό, που ανακάλυψε τμήμα της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου....


Η συστηματική ανασκαφική έρευνα άρχισε το Μάρτιο του 1900 από τον Αρθούρο Έβανς, διευθυντή τότε του Μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης. Έξι χρόνια μετά, η ανασκαφή του ανακτόρου είχε ολοκληρωθεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν συμπληρωματικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν το ‘31. 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή συνέχισε την ανασκαφική έρευνα με σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στο ανάκτορο όσο και στη μινωική πόλη που το περιβάλλει. Οι επεμβάσεις του Έβανς για την συντήρηση του ανακτόρου, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. 

Μέρος πιστεύει ότι ήταν αναγκαίες για την προστασία του μνημείου, άλλοι όμως θεωρούν ότι οι αποκαταστάσεις σε μεγάλο βαθμό προβάλλουν στους επισκέπτες τις ιδέες του Έβανς. 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του ανακτόρου από τους διευθυντές του Μουσείου Ηρακλείου Ν. Πλάτωνα και Σ. Αλεξίου, και συνεχίζονται.