28/2/14

Εισαγγελέας για τη μη χορήγηση φαρμάκων σε άπορους στο Ιπποκράτειο

του Μάρκου Γεωργίου
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής με βάση δημοσίευμα για τη μη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (χρόνια ηπατίτιδα C) από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Κατσή η οποία ζητεί από πταισματοδίκη να διακριβώσει αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της "έκθεσης σε κίνδυνο", να λάβει καταθέσεις απ' όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά από τη διοίκηση του παραπάνω νοσοκομείου....

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία", ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», αποκάλυψε  την πρόσφατη καταγγελία (10/2/2014) ασθενούς που διαθέτει βιβλιάριο απορίας και παρακολουθείται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του μόνο από το φαρμακείο του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο ασθενής, το φαρμακείο του «Ιπποκράτειου» αρχικά αρνήθηκε να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα, εξαιτίας πλήρους έλλειψής του. Στη συνέχεια του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, αυτήν τη φορά εξαιτίας έλλειψης άλλων δόσεων. Το σκεύασμα διατίθεται από την κατασκευάστρια εταιρεία σε φιαλίδια με έτοιμες «τυποποιημένες» δόσεις της δραστικής ουσίας ανάλογα με το βάρος του κάθε ασθενή.
«Σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας, η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε ανεπάρκεια προϋπολογισμού για την αγορά επαρκούς ποσότητας του φαρμάκου. Επίσης, αποστείλαμε στις 11/2/2014 και έγγραφη καταγγελία στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, η οποία είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τη διάθεση των κονδυλίων για φάρμακα σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής αυτής. Η 4η ΥΠΕ μας δήλωσε ότι κοινοποίησε την καταγγελία στη διοίκηση του ‘Ιπποκράτειου’ προς αναμονή διευκρινίσεων, αλλά έως τη στιγμή αυτή δεν μας έχει δώσει καμία απάντηση από πλευράς της», καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι παρόμοιο ζήτημα στο «Ιπποκράτειο», για τους ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι κοινωνικά, έχει προκύψει επαναλαμβανόμενα μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υποδοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού.