25/2/14

ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ

Μπορεί τα συστημικά ΜΜΕ να το αποκρύπτουν, αλλά το κλίμα στο καταρρέον κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι το καλύτερο. Στη λεωφόρο Συγγρού έχουν πλήρη επίγνωση της εκλογικής συντριβής που έρχεται τόσο στις αυτοδιοικητικές, όσο και στις ευρωπαϊκές εκλογές...
Όπως επισημαίνουν μάλιστα στελέχη της ΝΔ σε ιδιωτικές συζητήσεις "Είναι η πρώτη φορά που η Κεντροδεξιά κατεβαίνει πολυδιασπασμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε μεγάλους δήμους, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή και του Πειραιά. Είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία αδυνατεί να συγκρατήσει στελέχη και δυνάμεις".....
Κυρίως, όμως, στη Νέα Δημοκρατία, στελέχη, αλλά και τμήματα της βάσης του κόμματος αντιλαμβάνονται...
τον κίνδυνο το κόμμα να έρθει ΤΡΙΤΟ στις ευρωεκλογές.
Σε αυτή τη βάση, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές "Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας ακόμη αναλώσιμος μνημονιακός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ακόμη πολιτικό μέλλον μπροστά του. Έκανε τη δουλειά και θα τον τελειώσουν πολιτικά".

Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πασχίζει να πείσει για το δήθεν επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, μίας απάτης της οποίας γίνεται μάρτυρας καθημερινά ο ελληνικός λαός, στο εσωτερικό της ΝΔ στελέχη πραγματοποιούν ήδη επαφές σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, δηλαδή την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Αν δεν έχουν διενεργηθεί εκλογές μέχρι τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές και με βέβαιη τη συντριβή της ΝΔ τον ερχόμενο Μάιο δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που αναμένουν στη λεωφόρο Συγγρού, μπορούν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις αμέσως μετά την έκβαση των παραπάνω εκλογικών διαδικασιών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήδη διαμορφώνονται τα εσωκομματικά μπλοκ. Από τη μία στελέχη με... δεξιές περγαμηνές, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Νίκος Δένδιας συναντώνται στα βόρεια Προάστια, συνομιλούν με γνωστούς επιχειρηματίες και βρίσκονται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με αντικείμενο την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, ενώ από την άλλη αντίστοιχες διεργασίες πραγματοποιούνται και στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί, αν το γενικό πρόσταγμα δίνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.
Το βέβαιο είναι ότι το περίπου 13% που υπολογίζεται ότι θα λάβει στις ευρωεκλογές η ΝΔ, θα χρεωθεί ως αποτυχία στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στηρίζει την εσωκομματική του ισχύ στην ισορροπία του τρόμου που επιβάλλουν οι συνθήκες της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και όχι βέβαια σε στηρίγματα, τα οποία διαθέτει μέσα στον κομματικό μηχανισμό. Εξάλλου δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι διατυπώνουν ευθέως τον φόβο τους για μετατροπή του κόμματος σε "Πολιτική Άνοιξη", ενώ θεωρούν πλήρως αποτυχημένη και άκρως επικίνδυνη την συμβουλευτική ομάδα που πλαισιώνει τον πρωθυπουργό.
Και βέβαια ένα ερώτημα ακόμη είναι το εξής: Τι θα πράξει η οικογένεια Μητσοτάκη, τι θα κάνει δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη ή πως σχεδιάζει το πολιτικό του μέλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσωπα δηλαδή που βρίσκονται ήδη σε επαφές με άλλα γαλάζια στελέχη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιχείρησε πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, δεχόμενος στο κόμμα του ακροδεξιούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης ή ο Θανάσης Πλεύρης και παρακαλώντας την Ντόρα Μπακογιάννη να επιστρέψει, είναι σίγουρο ότι έχει να ξεπληρώσει πολλά γραμμάτια. 
Ένα από αυτά θα είναι και η διαμόρφωση των όρων βελούδινης διαδοχής, έως ότου ξεκινήσει ο νέος γύρος εσωκομματικών συγκρούσεων σε ένα κόμμα το οποίο πια δεν θα θυμίζει ούτε καν την "Πολιτική Άνοιξη", αλλά το συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.