15/2/14

Τέλος ο φόρος υπεραξίας

Δραστικές αλλαγές στον φόρο υπεραξίας δρομολογεί η κυβέρνηση. Με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί στην κατάργησή του στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες κατέχουν για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια. Η διορθωτική ρύθμιση συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Βελτιώσεις προωθούνται και στη φορολόγηση των αγροτών......

Στην κατάργηση του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που ανέκυψαν στον υπολογισμό του φόρου κυρίως για τα παλιά ακίνητα όπου δεν υπάρχει βάση δεδομένων για αντικειμενικές τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διορθωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι.
Ο αγοραστής θα πληρώνει 3% επί της αντικειμενικής τιμής όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει δραστική μείωση στα πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και στο μέτρο συλλογής αποδείξεων.
Σύσκεψη
Οι αλλαγές στον φόρο υπεραξίας και στα πρόστιμα δρομολογήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μετείχαν οι κ. Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Α. Μακρυπίδης και Χρ. Πρωτόπαπας.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν αναλυτικό «πακέτο» προτάσεων για αλλαγές εκ βάθρων σε σημαντικές διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να συμφώνησε για αλλαγές στο καθεστώς των προστίμων, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων, των αποδείξεων αλλά και σε περαιτέρω βελτιώσεις ακόμη και στις ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν τα εξής:
1 Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει:
  • Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% των μεταβιβάσεων ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών για 20 με 25 χρόνια. Κατά τη μεταβίβαση των παλαιών ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 7% στην τιμή πώλησής τους, ο οποίος θα βαρύνει τον πωλητή. Ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% και ουσιαστικά το Δημόσιο θα εισπράττει για τα παλαιά ακίνητα το ίδιο ποσό φόρου που εισέπραττε μέχρι και πέρυσι που ο φόρος μεταβίβασης ανερχόταν σε 10%. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.
  • Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.
  • Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι φορολογούμενοι-πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.
2 Συγκεντρωτικές καταστάσεις: Ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών σε ετήσια βάση κι όχι σε μηνιαία, για τους αγρότες. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας δεν έφερε αντίρρηση η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών να είναι ετήσια για τους αγρότες, όπως ήδη έχει γίνει δεκτό για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.
3 Τέλος επιτηδεύματος: Εξετάζεται η πλήρης απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος.
4Αποδείξεις: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επέκταση των ρυθμίσεων για τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξετάσει την πρότασή τους για επέκταση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων και στα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή και στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες και στους εισοδηματίες.
Δραστική μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και αποδείξεις
Μεγάλο «κούρεμα» μέχρι και πάνω από 50% προωθείται στα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ο κ. Στουρνάρας πείστηκε, από επιχειρήματα που του παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο των 1.000 ευρώ ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας, επειδή καθυστέρησε για μία ή δύο ημέρες να υποβάλει μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή μία προσωρινή δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, από την οποία προκύπτει ένα πολύ μικρό ποσό φόρου (π.χ. 10 ευρώ), με έναν άλλον φορολογούμενο ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση από την οποία προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ενός πολύ μεγάλου ποσού (π.χ. 4.000 ευρώ).
Αποδέχθηκε λοιπόν ότι πρέπει τα πρόστιμα αυτά να διαμορφώνονται πάντοτε σε συνάρτηση με το ύψος του φόρου κάθε δήλωσης και να ισχύει απλώς ένα χαμηλό ποσό προστίμου της τάξης των 100 ευρώ, για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος. Για μη έκδοση αποδείξεων ο υπουργός συμφώνησε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ σε επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ σε επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδει, ανεξάρτητα της αξίας της, αλλά ότι το πρόστιμο θα πρέπει να συνδέεται με την αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν και να υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας αυτής. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το ύψος του προστίμου για μη έκδοση αποδείξεων να ισούται με το 30% της αποκρυβείσας συναλλαγής και να υπάρχει και ένα ελάχιστο όριο 600 ευρώ αλλά και ένα ανώτατο όριο στο συνολικό ποσό της επιβαλλόμενης χρηματικής ποινής.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα