11/2/14

Σε γενικό συναγερμό η Κρήτη: Τα χημικά της Συρίας απειλούν τη Μεσόγειο

Απειλή για τη Μεσόγειο η καταστροφή των χημικών της Συρίας. Τα δεδομένα που σκιαγραφούν τους τεράστιους κινδύνους
Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο για τις επικίνδυνες συνέπειες της μεθόδου και του τρόπου που θα καταστραφούν τα χημικά της Συρίας και διευρύνεται το μέτωπο εναντίωσης όχι μόνο από διεθνείς οργανώσεις και επιστήμονες αλλά και από πολλούς βουλευτές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη......
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στις φωνές των 37 ευρωβουλευτών για το θέμα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Άστον προστέθηκαν τώρα και εκείνες των βουλευτών της Κρήτης αλλά και της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που ζητούν διευκρινήσεις για το θέμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπεύθυνος του τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, Θράσος Φωτεινός, θέτει υπόψη κάποια συνολικά δεδομένα που σκιαγραφούν τους τεράστιους κινδύνους και το νομικό "τερτίπι" που δίνει τη δυνατότητα μετατροπής της Μεσογείου σε χωματερή χημικών.
"Η επεξεργασία των χημικών της Συρίας πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray είναι μια προαποφασισμένη λύση. Αυτή η επιχείρηση στην ανοιχτή θάλασσα εγκαινιάζει την εκβιομηχάνιση των ωκεανών", επαναλαμβάνει.
Αναλυτικότερα:
*το εν λόγω πλοίο αποτελεί μέρος αμερικανικού στόλου που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός ο τύπος πλοίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές και σε εισροή νερού. Ένα Ro-Ro πλημμυρίζει σε λίγα λεπτά και γρήγορα βυθίζεται μαζί με το φορτίο του. Οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στο πλοίο δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα πλεύσης σε περίπτωση σοβαρής δομικής βλάβης. Το Cape Ray κατασκευάστηκε πριν από 36 χρόνια. Κατά μέσο όρο ένα Ro-Ro πάει για διάλυση μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.
*το Σύστημα Εγκατάστασης Υδρόλυσης Πεδίου για την προεπεξεργασία των ουσιών για χημικά όπλα, που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη βιομηχανία, είναι πιλοτικό. Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι. Η ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται συνεχώς και με ασφάλεια 500 έως 600 τόνους τοξικών ουσιών μένει να αποδεχτεί. Κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα πάνω σε πλοίο είναι μια περιπετειώδης επιχείρηση με πολλούς κινδύνους για το πλήρωμα, τους τεχνικούς και το περιβάλλον. Η μέθοδος αυτή παράγει απόβλητα 800 τόνους λάσπης για 500 τόνους χημικών, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πώς και πού θα καταστραφεί αυτή η λάσπη. Επίσης από τον εξοπλισμό του πλοίου καθίσταται φανερό ότι θα υπάρχει και εκπομπή αερίων κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης.
*όσον αφορά το νομικό κομμάτι, θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση για τον Έλεγχο της Διασυνοριακής Διακίνησης Επικίνδυνων Αποβλήτων και της Διάθεσής τους. Για να είναι νόμιμη η εξαγωγής τους από τη Συρία προς το Cape Ray, σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΗΠΑ, θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική συμφωνία μεταξύ του κράτους εξαγωγής και του κράτους υποδοχής. Η εξουδετέρωση των χημικών επί του Cape Ray θα γίνει σε διεθνή ύδατα, ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα. Αυτή η παγκόσμια πρώτη θα μετατρέψει τις ανοιχτές θάλασσες σε ζώνη ελεύθερη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιορισμό.
Απειλή για τους ψαράδες
*Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι 500 τόνοι πρόδρομων ουσιών της Συρίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη θάλασσα μέσα σε μια-δυο εβδομάδες, ενώ η τελική καταστροφή των χημικών όπλων της Αμερικής δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2023. Στην ξηρά οι ΗΠΑ ελπίζουν για την καταστροφή 3.100 τόνων σε 10 χρόνια. Στη θάλασσα είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να επεξεργαστούν 500 τόνους εντός 4 εβδομάδων.
*Προς το παρόν ένα χαμηλού βαθμού Ro-Ro, το Arc Futura με συνολικά 38 ελλείψεις από το 2000 στους ευρωπαϊκούς λιμένες, ελίσσεται κάπου στη Μεσόγειο φορτωμένο με μία άγνωστη ποσότητα χημικών όπλων. Μόνο όταν όλες οι εγκαταστάσεις του εν λόγω πλοίου αδειάσουν και όλα τα όπλα φορτωθούν στο Arc Futura και σε ένα άλλο Ro-Ro που ειδικεύεται στη μεταφορά αυτοκινήτων, θα περάσει σε δράση το αμερικανικό πλωτό εργοστάσιο. Με βάση τον σχεδιασμό δεν έχει οριστεί λιμένας καταφυγής στην περίπτωση που υπάρξει μείζων επιπλοκή κατά τη διαδικασία υδρόλυσης επάνω στο Cape Ray.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κάτοικοι της Μεσογείου, οι ψαράδες και τα ψάρια δεν πρόκειται να απαλλαγούν από την απειλή. Η οργάνωση Robin des Bois ελπίζει ότι το τρέχον σχέδιο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα εγκαταλειφθεί.
Στο πόδι η Κρήτη
Σε γενικό συναγερμό βρίσκονται οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης για το θέμα αυτό. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα 4 εργατικά κέντρα του νησιού ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την οποία ζητήθηκε η γνώμη ειδικών επιστημόνων.