13/2/14

Οι τρεις ειδήσεις που δείχνει ότι τα έχουν συμφωνήσει όλα!

Πριν από λίγη ώρα, το πρακτορείο ΜΝΙ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στην τρόικα προς επικύρωση το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2014-17. Το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να περάσει από τη Βουλή στο τέλος Απριλίου. Για να καταρτιστεί όμως το εν λόγω πρόγραμμα, ο έμμεσος προϋπολογισμός τετραετίας δηλαδή, σημαίνει ότι έχουν κλείσει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό......

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 (άσχετα με το αν χρωστά 800 εκατ. ΦΠΑ, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ κτλ) καθώς αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες Σταϊκούρα ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δις, θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η τρίτη είδηση έρχεται από τη Deutsche Bank, με τους επικεφαλής της οποίας είχε συνάντηση προ ημερών, ο Γιάννης Στουρνάρας. Η γερμανική τράπεζα αναλύει το «όφελος» που θα υπάρξει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων, όπερ σημαίνει ότι το σχέδιο έχει «κλειδώσει». Η τράπεζα βλέπει ότι το «όφελος» θα είναι 26 δις ευρώ, που μεταφράζεται σε 14% επί του ΑΕΠ.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος δεν γίνεται βιώσιμο. Απλά, η Ελλάδα θα βρεθεί χρεωμένη για πολλές δεκαετίες ακόμα.