28/2/14

ΜΗΝΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
ΕΞΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Με φόντο τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησηςκαι τρόικας, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε την Πέμπτη (27/2) στη δημοσιότητα μια σειρά στοιχείων για την πορεία των τραπεζικών χορηγήσεων, τωνκαταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν έχουν αμβλυνθεί, αλλά αντίθετα λαμβάνουν ολοένα και οξύτερο χαρακτήρα...

Έτσι λοιπόν, από την μία πλευρά συνεχίζεται η πολιτική της κλειστής στρόφιγγας των τραπεζών, με τοντραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση κατά - 4% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, επιδεινούμενος μάλιστα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκ. 2013), οπότε είχε διαμορφωθεί σε - 3,9%.
Το σκηνικό της μνημονιακής διάλυσης συμπληρώνεται από το "ροκάνισμα" των τραπεζικών καταθέσεωνκαι το παράλληλο φούσκωμα των λεγόμενων "κόκκινων δανείων", τα οποία την περίοδο της μνημονιακής ύφεσης εξαπλασιάστηκαν σε αριθμό (το Δεκ. του 2008 αποτελούσαν το 5,1% των συνολικών χορηγήσεων και το Σεπ. του 2013 εκτοξεύτηκαν στο 31,2%)!
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις αλλά προχώρησε και συνεχίζει να δρομολογεί πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων (πιο πρόσφατη επεξεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο ορισμός του "συνεργάσιμου δανειολήπτη"), έχοντας ως στόχο την προστασία των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ιδρυμάτων και αδιαφορώντας για τιςολέθριες συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, αφού πυξίδα αυτών των επιλογών είναι αποκλειστικάτο κέρδος των τραπεζιτών.
Όσο συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική κατεδάφισης, η οικονομία δεν πρόκειται να παρουσιάσει καμία ανάταση. Για να μπορέσει η χώρα να σπάσει τα δεσμά της τροϊκανής κηδεμονίας και να χαράξει μιανέα προοδευτική πολιτική διεξόδουη εθνικοποίηση των τραπεζών, η ανατροπή των μνημονίωνκαι η ρήξη με την ευρωζώνη είναι στόχοι ζωτικής σημασίας
ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τονΙανουάριο του 2014, διαμορφώθηκε στο -4,0%, από -3,9% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 576 εκατ. ευρώ(Ιανουάριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 296 εκατ. ευρώ).
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2014, ήταν αρνητική κατά 268 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2013: θετική καθαρή ροή 96 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -5,2%, από -4,9% το Δεκέμβριο του 2013.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -5,3%, τον Ιανουάριο του 2014, από -5,0% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2013: θετική καθαρή ροή 164 εκατ. ευρώ).
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπώνχρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -4,1%, τον Ιανουάριο του 2014, από -3,3% τον προηγούμενο μήνα.
Από την άλλη πλευρά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες,αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2014, ήταν αρνητική κατά 2 εκατ. ευρώ(Ιανουάριος 2013: μηδενική καθαρή ροή) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,9%,όσο δηλαδή και τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, αρνητική κατά 306 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιανουάριο του 2014 (Ιανουάριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 392 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,4% από -3,5% με τον προηγούμενο μήνα.
ΕΞΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
Διαστάσεις μάστιγας έχουν πάρει τα «κόκκινα δάνεια» καθώς –όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος- εξαπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία.
Πλέον, το Σεπτέμβριο του 2013, σχεδόν ένα στα τρία δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται ενώ στηνκαταναλωτική πίστη, σχεδόν ένας στους δύο δανειολήπτες (45,8%) δεν πληρώνει τη δόση του. Ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει εκτοξευθεί στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το γεγονός αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» τόσο για την ΤτΕ όσο και τις εμπορικές τράπεζες που αναζητούν τρόπους να ανασχέσουν την πορεία τους. Για το σκοπό αυτό, έχουν δημιουργήσει ειδικές διευθύνσεις, ενώ προβαίνουν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις.
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε, ενώ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εξαπλασιάστηκε μέσα σε µία πενταετία (Σεπτέμβριος 2013: 31,2%, Δεκέμβριος 2008: 5,1%).
Ο ρυθµός σχηµατισµού δανείων σε καθυστέρηση ήταν συγκρατηµένος µέχρι το 2010, αλλά αυξήθηκε σηµαντικά το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσµα της βάθυνσης της ύφεσης και της γενικευµένης αβεβαιότητας που φαίνεται να επηρέασε τη συναλλακτική συµπεριφορά
Το εννεάµηνο του 2013 παρουσίασε σηµάδια σταθεροποίησης. Όπως και τα προηγούµενα έτη, στο τέλος Σεπτεµβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδοµένου ότι συνήθως δεν καλύπονται από εξασφαλίσεις. 
Τα στεγαστικά δάνεια εµφάνισαν χαµηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (Σεπτέµβριος 2013: 25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηµατικά δάνεια ήταν 31,2%.
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Πτώση σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο μετά από αύξηση τους δύο προηγούμενες μήνες, υποχώρηση που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις επιχειρηματικές καταθέσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη (27/2), οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,3% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση, στα 161 δισ. ευρώ, από 163,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013.
Οι καταθέσεις σημείωναν υποχώρηση για πέντε συνεχείς μήνες έως τον περασμένο Οκτώβριο, με τους καταναλωτές να μειώνουν τα αποθεματικά τους για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη φορολογία, αλλά και την κάλυψη βασικών αναγκών.
Το διάστημα 2009-2012 λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα έφυγαν καταθέσεις ύψους 90 δισ ευρώ. Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, με την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και την εξάλειψη του κινδύνου για έξοδο της χώρας από το ευρώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επέστρεψαν περισσότερα από 17 δισ.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των καταθέσεων από τον Απρίλιο του 2009, οπότε είχαν φθάσει στο απόγειο τους (237 δισ. ευρώ) έχει μειωθεί κατά περίπου 77 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτεται από τον δανεισμό των τραπεζών από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.