9/2/14

Η Αυστρία εισέπραξε το 2013 από την Ελβετία €729,3 εκατ. από φορολόγηση καταθέσεων υπηκόων της

TA NEA: Εμβάσματα ύψους 729,3 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε μέσα στο 2013 η Αυστρία από την Ελβετία σε συνολικά επτά δόσεις, ποσό που προέκυψε από τη φορολόγηση λογαριασμών ανώνυμων Αυστριακών σε ελβετικές τράπεζες, στη βάση της διμερούς συμφωνίας φορολόγησης που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες τον Απρίλιο του 2012, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από την ελβετική υπηρεσία Διαχείρισης Φόρων.
Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, σχεδόν 13.600 επιπλέον Αυστριακοί με λογαριασμούς στην Ελβετία είχαν δηλώσει μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν έληγε η σχετική προθεσμία, στις αρμόδιες αυστριακές εφορίες, αδήλωτα ως τότε περιουσιακά τους στοιχεία, που φέρονται να ανέρχονται σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.....

Η συμφωνία Αυστρίας-Ελβετίας, που είχε τεθεί σε ισχύ την 1 η Ιανουαρίου 2013, έδινε τη δυνατότητα σε κάθε Αυστριακό πολίτη, που από αυτή την ημερομηνία και έπειτα διέθετε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, να αποφασίσει μέχρι τέλος Μαΐου αν επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του αλλά να πληρώσει φόρο ανάμεσα σε 15% και 38%, ή να συναινέσει σε άνοιγμα του λογαριασμού του.
Στην πρώτη περίπτωση, οι τράπεζες αφαιρούν αυτόματα το ποσό του φόρου που αναλογεί στις καταθέσεις και τα 729,3 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η Βιέννη προέρχονται από αυτή τη ρύθμιση.
Στη δεύτερη περίπτωση —άνοιγμα του λογαριασμού— οι καταθέτες δέχονται να διαβιβαστούν τα στοιχεία τους στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξετάζει κατά πόσο πρόκειται για “μαύρο χρήμα” ή όχι, και στην περίπτωση αυτή ο φόρος είναι χαμηλότερος και κυμαίνεται μεταξύ 5 και 12%.
Οι εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος θέλουν το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες να κυμαίνεται από τα 15 έως τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι «μαύρο χρήμα».
Η ανάλογη συμφωνία Αυστρίας και Λίχτενσταϊν για τη φορολόγηση αυστριακού «μαύρου χρήματος» στις τράπεζές του, έχει τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 και από αυτή αναμένονται έσοδα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό το 2014.
Η συμφωνία με το Λίχτενσταϊν προβλέπει πως από εφέτος θα καταβάλλονται φόροι για αδήλωτα, αφορολόγητα κεφάλαια Αυστριακών στο Λίχτενσταϊν, πέραν μελλοντικών τόκων κεφαλαίου και για καταθέσεις που ήδη υπάρχουν εκεί από το παρελθόν, με την καταβολή ενός πάγιου ποσού, με το οποίο και θα τερματίζεται η μέχρι τώρα «παρανομία».
Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει στο 15%, ο υψηλότερος στο 30%, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για ιδιαίτερα υψηλές καταθέσεις, θα μπορεί να ανέλθει και μέχρι το 38%. Τα ποσά από το Λίχτενσταϊν, αναμένεται να αρχίσουν να εισρέουν σε τακτή βάση στην Αυστρία από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.