21/1/14

Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Βόλγογκραντ και απειλεί το Σότσι

Τρομοκρατική ομάδα ισλαμιστών με βάση το Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις του Δεκεμβρίου στο Βόλγογκραντ. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο youtube, δύο άνδρες με το όνομα Σουλεϊμάν και Αμπντουραχμάν ανέλαβαν την ευθύνη των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, για λογαριασμό της οργάνωσης Βιλαγιάτ-Νταγκεστάν, η οποία έχει διασυνδέσεις με την ιρακινή Ανσαρ αλ-Σούνα.
Σε μια προειδοποίηση προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ο ένας άνδρας λέει στα ρωσικά: «Εάν πραγματοποιήσετε τους Ολυμπιακούς θα λάβετε ένα δώρο από εμάς για εσάς και τους τουρίστες που θα έλθουν».

Στο 49λεπτο βίντεο παρουσιάζεται με λεπτομέρειες η προετοιμασία για τις επιθέσεις, με τις βόμβες να «δένονται» στα σώματα των βομβιστών αυτοκτονίας, χωρίς να αποκαλύπτονται τα πρόσωπά τους.  «Το δώρο αυτό θα είναι για το μουσουλμανικό αίμα που χύνεται κάθε ημέρα στον κόσμο, στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Συρία, παντού. Αυτή θα είναι η εκδίκησή μας», τονίζουν στο βίντεο. 
Οι τρομοκράτες λένε πως οι επιθέσεις στο Βόλγογκραντ ήταν μια «απάντηση» στην ρωσική πολιτική στο Βόρειο Καύκασο και ετοιμάζονται επιθέσεις με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, που ξεκινούν αρχές Φεβρουαρίου.
Σε άλλο βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο, ο διαβόητος τρομοκράτηςΝτόκου Ουμάροφ, γνωστός και ως ο «τσετσένος Μπιν Λάντεν» έχει απειλήσει πως θα επιτεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Ουμέροφ είναι νεκρός, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.
Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η Ρωσία έχει ήδη λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.