9/1/14

Εντάλματα σύλληψης γνωστών επιχειρηματιών, για «θαλασσοδάνεια» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπήκαν γνωστοί επιχειρηματίες που έχουν λάβει επισφαλή δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τραπεζικοί που χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια αλλά και πιθανότατα, μέλη της διοίκησης του ΤΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου εξέδωσε τουλάχιστον δέκα εντάλματα σύλληψης και από το βράδυ της Τετάρτης, εξελίσσεται επιχείρηση της αστυνομίας σε σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Με βάση τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών, τα δάνεια του ΤΤ κατά την περίοδο από το 2006 έως το 2011 θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ το συνολικό τους ύψος αγγίζει τα 200 εκ. ευρώ. Η έρευνα προχώρησε μετά από δύο πορίσματα που πήρε η Εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.
Το πρώτο από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρηματίες που έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και εκείνο της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο δεύτερο πόρισμα αναφέρονται δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.
Η τράπεζα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ.
Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν στα αδικήματα της απιστίας, της απάτη και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.