14/1/14

Αγωνία τώρα για «θερμό επεισόδιο» από Αγκυρα!

Μπορεί ο κατά φαντασίαν αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος να βλέπει... φαντάσματα 5ης φάλαγγας, αλλά την ώρα που ο ίδιος είναι υπουργός Εξωτερικών οι Τούρκοι στήνουν μέρα με τη μέρα την επιχείρηση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από τη Ζουράφα έως το Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι, με μια σειρά προκλητικών ενεργειών, «στοχοποιούν» τις δύο περιοχές, οι οποίες επί της ουσίας καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία και «τοποθετούν» τα όρια της ΑΟΖ.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Αγκυρα τεντώνει το σκοινί στο Αιγαίο και δεν είναι διόλου απίθανο να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» για να διεκδικήσει στη συνέχεια συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Το Σάββατο η Αγκυρα προκάλεσε ολιγόλεπτη ένταση στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό Πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Την ώρα εκείνη στο σημείο έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και υπερίπτατο και ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, η τουρκική ακταιωρός και το περιπολικό του Λιμενικού από την Αλεξανδρούπολη πλησίασαν πολύ κοντά, σε σημείο που τα δύο σκάφη να έρθουν σχεδόν σε επαφή.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες αλιέων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν κοντά στη βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τη συνδρομή της τουρκικής ακτοφυλακής. Νωρίς το απόγευμα τόσο η τουρκική ακταιωρός όσο και τα δύο σκάφη του Λιμενικού απομακρύνθηκαν από τα σημείο, ενώ παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά.

Εν τω μεταξύ, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με σχετική ανακοίνωση διαψεύδει τις δηλώσεις στελέχους του Λιμενικού στη Θράκη ότι δόθηκε εντολή σε πλωτά περιπολικά του Σώματος να υποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας.

Για την ερχόμενη εβδομάδα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς θεωρείται πιθανό οι Τούρκοι να στήσουν ένα επεισόδιο για να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. 

Νίκος Ελευθερόγλου


πηγή