13/1/14

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ


Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όλα δείχνουν πως η ροή των γεγονότων τείνει να τις καταστήσει εκτός ελέγχου και με διαστάσεις απρόβλεπτες, τόσο για τους θλιβερούς τους πρωταγωνιστές, όσο βεβαίως και για τους ίδιους τους χορογράφους τους…


Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η φούσκα του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, κατακρημνίζονται με πάταγο, και οι βασικοί τους εκφραστές αποκαθηλώνονται γυμνοί και ένοχοι μπροστά στα μάτια μιας κοινωνίας εκβιαζόμενης που καταδικάζεται στην απόλυτη δυστυχία.

Πρόκειται για μια τροπή των γεγονότων, που εκ των πραγμάτων θέτει τη χώρα μπροστά σε μια νέα κατάσταση, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Κυρίαρχο… Το ενδεχόμενο της πολιτικής εκτροπής, και αυτό κανείς δε δικαιούται να το υποτιμήσει.

Το πολιτικό σύστημα…
Στριμωγμένο από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αναζητά εναγωνίως διέξοδο που θα του εξασφαλίσει τη δυνατότητα για μια «επιθετική» - και σε κάθε περίπτωση σε βάρος της κοινωνίας - απόδρασή του. Σε αυτή του την προσπάθεια, υπάρχουν δυο κορυφαίες δυσκολίες που δεν είναι εύκολη η ελεγχόμενη διαχείρισή τους.
  • Η πρώτη αφορά στη στρατηγική επιλογή των χορογράφων, να ρίξουν στον Καιάδα της σχεδιαζόμενης ανασύστασης, και ορισμένα... πολιτικά ανδρείκελα αλλά και συγκεκριμένα επιχειρηματικά τζάκια. Μόνο που η πολυεπίπεδη αλληλοσύνδεση αυτής της ιδιότυπης πολιτικοοικονομικής συμμορίας, καθιστά προδήλως αδύνατη την ελεγχόμενη διαχείριση αυτής της υπόθεσης, ακόμη και από τους ίδιους της τους εμπνευστές.....
  • Η δεύτερη σχετίζεται με τις ανεξέλεγκτες πλέον προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το δικαστικό σώμα, το οποίο πια εκ των πραγμάτων – και όχι βεβαίως γιατί διαπρέπει σε αμεροληψία (άλλωστε μην ξεχνάμε πως πρόκειται για το ίδιο δικαστικό σώμα που μπροστά στους δολοφονημένους του χρηματιστηρίου απεφάνθη ότι ο δολοφόνοςείναι... ανύπαρκτος, και στο "συνταγματικό" κατά τη γνώμη της μνημόνιο, διέκρινε ψήγματα αντισυνταγματικότητας μόνο όταν θίχτηκαν τα δικά του αναδρομικά.) Αυτό λοιπόν το δικαστικό σώμα, δυσκολεύεται πλεον να λειτουργήσει πυροσβεστικά ταμπουρωμένο πίσω από την …αηδία του «νομικού πολιτισμού» τον οποίο συνήθως επικαλείται. Αλλά πολύ περισσότερο δυσκολεύεται να χρεωθεί με τους χειρισμούς του, την προκλητική συγκάλυψη, καραμπινάτων και ακραίων εθνικών εγκλημάτων.
Το στίγμα των γεγονότων όμως…
Είναι αμείλικτο. Το απόστημα που έσπασε ξεπερνά σε βρωμιά ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία, και πλέον κάθε απόπειρα επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού, φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με καινούρια απρόβλεπτα δεδομένα.