13/1/14

Ἑλληνική Σημαία

Η Ελληνική Σημαία, ως το πλέον ιερό σύμβολο, μας υπενθυμίζει το χρέος μας έναντι του Έθνους και την υποχρέωσή μας να θυσιάζουμε την ζωή μας, υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα.
 ------------------------------------------------------------------------------

Σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου 1822, καθορίστηκε η Ελληνική σημαία με την επίσημη μορφή της, από το Σύνταγμα της Επιδαύρου. Η σημαία αυτή, αποτελούσε την επίσημη Ελληνική σημαία έως το 1978. 
Η σημερινή Επίσημη Σημαία του Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε με νόμο στις 21/12/1978 οπότε και υιοθετήθηκε η "ναυτική", αυτή με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές.

Η A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιέρωσε την γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.Το 1822, ένα χρόνο μετά την Διακήρυξη της Aνεξαρτησίας έγινε η πρώτη Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο. Το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» που προέκυψε από αυτή την συνέλευση, είναι ουσιαστικά το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα.

Στις παραγράφους Ρδ’ και Ρε’ υπάρχει η πρώτη απόφαση για τη μορφή της Ελληνικής Σημαίας. Εκεί αποφασίστηκαν τα χρώματά της (κυανό και λευκό) και ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Η Ελληνική Σημαία και τα Ελληνικά χρώματα παραμένουν τα ίδια
από τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης του Έθνους μας
στις 25 Μαρτίου 1821.H πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο το 1807.

Σ' αυτήν, ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς
Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο - Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

Σύμφωνα με μια θεωρία οι λαμβάνοντες μέρος στον καθορισμό του Εθνικού Συμβόλου θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα που συνδέονταν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με άλλη θεωρία, η επιλογή των χρωμάτων έγιναν για να συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των εννέα ίδιου πλάτους, οριζόντιων λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», οι πέντε κυανές λωρίδες τις συλλαβές της λέξης Ε-λευ-θε-ρί-α και οι τέσσερις λευκές ή Θά-να-τος.

Η Ελληνική Σημαία, ως το πλέον ιερό σύμβολο, μας υπενθυμίζει το χρέος μας έναντι του Έθνους και την υποχρέωσή μας να θυσιάζουμε την ζωή μας, υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα.

Μία άλλη εκδοχή

Από το 1832 έως το 1974 η μπλε σημαία με τον κεντρικό απλό λευκό σταυρό χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας και η σημερινή σημαία, με το σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, χρησιμοποιούνταν στο εξωτερικό.

Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.

Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης,"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ".

Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στο σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Σε όλους τους αγώνες του Έθνους, οι Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο.

Μπορεί κανείς να ξεχάσει το γενναίο σημαιοφόρο που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, τη στιγμή που έστηνε την Ελληνική σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912;

Στην μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας, που είχε απομείνει, όρμησε στο ύψωμα, αγκάλιασε τη σημαία, κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος, στάθηκε όρθιος χαιρέτησε και ανάφερε στο διοικητή.

"Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη Σημαία". Και έπεσε νεκρός.


πηγή