24/1/14

Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος σε ένα χρόνο κατά 5,7% και ξεπέρασε τα 317 δισ!

Στα 317,3 δισ. ευρώ ή στο 173,4% του ΑΕΠ,  εκτινάχθηκε εκ νέου το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για το γ΄ τρίμηνο του 2013! Πάλι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στο δημόσιο χρέος η χώρα μας, η οποία παρά την «επιτυχία των μέτρων», κατέγραψε αύξηση 17 δισ. ευρώ ή 5,7% σε ένα χρόνο! Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν 300,14 δισ. ευρώ (158% του ΑΕΠ), αλλά κινείται συνεχώς ανοδικά, καθώς, μέσα σε έναν χρόνο τα δάνεια προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 64 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικότερα, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2013,  οι φόροι στο εισόδημα αυξάνουν, ενώ πτώση καταγράφεται στις κοινωνικές εισφορές. Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 631 εκατ. ευρώ, από έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε στα 1,1 δισ. ευρώ από 6,3 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επικαλείται το ethnos.gr, βαίνει διαρκώς μειούμενο το μισθολογικό κόστος για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συρρικνώνονται οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές, χωρίς αυτό να επηρεάζει το ύψος του δανεισμού, όπως επικαλέστηκαν για τη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων. Οι παραπάνω δε αμείλικτοι αριθμοί, καθιστούν αναγκαία  μία ακόμη αναδιάρθρωσή του χρέους.