15/8/13

ΠΑΤΡΑ: Ο συγγενής εισέπραττε κανονικά την σύνταξη του νεκρού συνταξιούχου - 90.000 η ζημιά του ΙΚΑ!

Μέχρι και 90.000 ευρώ είχε καταφέρει να εισπράξει παράνομα από το ΙΚΑ συνδικαιούχος λογαριασμού αποβιώσαντος συνταξιούχου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στο υποκατάστημα της Πάτρας.
Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούσαν το 2011 και προηγούμενες χρονιές και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων. 


Μάλιστα, το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε για αυτές τις υποθέσεις ξεπερνά τις 260.000 ευρώ. Δύο από αυτές έχουν ήδη οδηγηθεί στο ακροατήριο και έχουν επιβληθεί ποινές (έως και τρία χρόνια) στους κατηγορουμένους, μία υπόθεση έχει αναβληθεί, ενώ οι υπόλοιπες εκκρεμούν.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην Καθημερινή και στον Ηλία Κάνιστρα υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι έλεγχοι δεν ήσαν καθόλου εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.
Οπως ανέφεραν, μετά την απογραφή έπρεπε να γίνει διασταύρωση στοιχείων με τα ληξιαρχεία και τις τράπεζες. Οπου διαπιστώθηκε κίνηση, κλήθηκαν οι συνδικαιούχοι να δώσουν εξηγήσεις. 
Οι περισσότεροι επικαλέστηκαν άγνοια, υπήρξαν περιπτώσεις που ανέφεραν ευθέως ότι είχαν ανάγκη τα χρήματα, γι' αυτό και τα πήραν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνδικαιούχοι δεν σήκωσαν ούτε ένα ευρώ από τους λογαριασμούς και, μόλις ενημερώθηκαν για τη διαδικασία, επέστρεψαν τα χρήματα.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το ΙΚΑ, κάποιοι προσπαθούν να εισπράξουν παράνομα συντάξεις, ακόμα και μετά την εφαρμογή της διαδικασίας διασταύρωσης στοιχείων μέσω της καταβολής των εξόδων της κηδείας. Συγκεκριμένα, για να εισπράξει μέλος της οικογένειας αποβιώσαντος συνταξιούχου τα έξοδα της κηδείας, πρέπει πρώτα να προσκομίσει ληξιαρχική πράξη θανάτου. 


Ετσι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ενημερώνονται άμεσα για τον θάνατο του ασφαλισμένου. Ομως κάποιοι επιλέγουν να μη δηλώσουν στο ΙΚΑ το θάνατο και να μην πάρουν τα 700 ευρώ για τα έξοδα κηδείας, ώστε να εισπράττουν παράνομα τη σύνταξη. Σύμφωνα πάντα με τους υπαλλήλους του ΙΚΑ, το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί ριζικά, όταν υπάρξει συνδεδεμένη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ με άλλες υπηρεσίες, όπως τα ληξιαρχεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες. 


Προϋπόθεση όμως αποτελεί η ενίσχυση του προσωπικού. Σύμφωνα με μέλη του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων, 5.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Πάτρας βρίσκονται στη λίστα αναμονής για έκδοση σύνταξης, ενώ 3.500 άτομα με αναπηρίες είναι 10 μήνες στη λίστα αναμονής για να περάσουν από το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας Πάτρας.
Στο τμήμα που διενεργεί τους έλεγχους για ανασφάλιστη εργασία σήμερα υπηρετούν μόλις έξι άτομα, που πρέπει να κάνουν ελέγχους σε όλη την Αχαΐα.dete.gr