21/7/13

Παγώνουν έως το 2016 οι αντικειμενικές αξίες - Τι σημαίνει αυτό για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιοί θα είναι οι κερδισμένοι.- Το πρώτο τρίμηνο του 2013 έγιναν ΜΟΝΟ 4.976 αγοραπωλησίες ακινήτων
- Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών έχει εγκριθεί και από την τρόικα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο
- Χαμένοι θα είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με υψηλούς συντελεστές εμπορικότητας
- Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες στην Εκάλη θα επιβαρυνθούν με περισσότερους φόρους

Παγώνουν όπως όλα δείχνουν οι αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα και με την εφημερίδα Ημερησία του Σαββατοκύριακου, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει πως οι αξίες για τα ακίνητα θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Το πάγωμα σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ισχύσει έως το 2016.

Ουσιαστικά κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι χαμένοι θα είναι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είναι πλέον υψηλότερες από τις εμπορικές. Επίσης χαμένοι θα είναι και οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, όπου οι συντελεστές εμπορικότητας είναι υψηλοί. χ

Για παράδειγμα στην Εκάλη όπου οι τιμές ζώνης είναι ακόμα και 30% υψηλότρες από τις εμπορικές, οι ιδιοκτήτες θα ζημιωθούν, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν πχ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βουλιαγμένη όπου εκεί οι τιμές ζώνης είναι έως και 35% υψηλότερες από τις εμπορικές.

Αντίθετα κερδισμένοι θα είναι από αυτό το πάγωμα οι ιδιοκτήτες ακόμα και πολυτελών ακινήτων, αλλά των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Επίσης, κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες στις λεγόμενες φθηνότερες περιοχές, καθώς οι τιμές ζώνης είναι μικρότερες από τις εμπορικές.

Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Ίλιον θα είναι κερδισμένοι, καθώς εκεί οι εμπορική αξία ενός ακινήτου είναι έως και 80% από την αντικειμενική αξία του, ενώ ανάλογη περίπτωση θεωρείται και το Περιστέρι με την τιμή ζώνης να είναι έως και 54% χαμηλότερη από την εμπορική.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μαυραγάνης μιλώντας στην Ημερησία δήλωσε πως "αναμένουμε πολύ σύντομα το πόρισμα για να εξετάσουμε τη διαδικασία αυτή, η οποία θα αποτελεί τον τρόπο αναθεώρησης των αξιών. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής και τη διαδικασία που θα προτείνει, θα μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που πολλές φορές δημιουργείται με τις αντικειμενικές αξίες".

Το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών εκτός του ότι δεν ήταν έτοιμο, κρίθηκε πως πρέπει να παγώσει, όπως άλλωστε σε ολόκληρη τη χώρα έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 έγιναν μόνο 4.976 αγοραπωλησίες ακινήτων, αριθμός ρεκόρ με αρνητικό πρόσημο.


newsit.gr