25/6/13

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης. Γιατί επιλέχτηκαν!


politikoi
Αρκετά είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, 18 στον αριθμό, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Ανάμεσα τους είναι γνωστοί και “δοκιμασμένοι” σε διάφορα πόστα βουλευτές αλλά και “πρωτάρηδες”. Αναλυτικά:
Άκης Γεροντόπουλος – Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού
Στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Τον είχε ακολουθήσει όταν είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη.


Φώφη Γεννηματά – Αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας
Πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στενή συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αθανάσιος Δαβάκης – Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ. Διετέλεσε Γραμματέας και Κοσμήτωρ του Προεδρείου τις Βουλής των Ελλήνων και μέλος των παρακάτω επιτροπών τις Βουλής: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, της Επιτροπής ΔΕΚΟ καθώς επίσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοβρετανικής φιλίας και της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Γιάννης Μιχελάκης – Υπουργός Εσωτερικών
Κεντρικό πρόσωπο στις περσινές εκλογές ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Έκπληξη ήταν η μη συμμετοχή του στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Λεωνίδας Γρηγοράκος – Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Κυριάκος Μητσοτάκης – Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στο τσακ και μάλιστα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του. Τώρα αναλαμβάνει ηλεκτρική καρέκλα, αντικαθιστώντας τον Αντώνη Μανιτάκη και αναλαμβάνει υποχρέωση να βρει ποιοι δημόσιοι οργανισμοί θα κλείσουν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τρόικας για απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 και να τεθούν σε κινητικότητα 14.00 υπάλληλοι.
Εύη Χριστοφιλοπούλου – Αναπληρώτρια Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Στην κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συνεργαστεί αγαστά ως αναπληρώτρια υπουργός παιδείας με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Τώρα καλείται να κάνει το ίδιο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Θεωρείται από τα εκσυγχρονιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τους υπέρμαχους του κόμματος να συμμετάσχει ενεργά με στελέχη πρώτης γραμμής το ΠΑΣΟΚ από την αρχή στην κυβέρνηση.
Μιχάλης Παπαδόπουλος – Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Βουλευτής Κοζάνης ΝΔ. Διετέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.
Κώστας Γκιουλέκας – Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αν και ο ίδιος μέχρι πρότινος ήθελε να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ότι η ΝΔ θα επιλέξει άλλον για να αντιμετωπίσει τον Γιάννη Μπουτάρη.
Γιάννης Ανδριανός – Υφυπουργός Αθλητισμού
Στενός συνεργάτης του Μιλιτάδη Έβερτ και του Κώστα Καραμανλή, συμμετέχει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.
Γιάννης Μανιάτης – Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν στο ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός. Ήταν από τους πρώτους που έδωσε μεγάλη έμφαση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Βασίλης Κεγκέρογλου – Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Από τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήθελε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αξιοποιήσει.
Άδωνις Γεωργιάδης – Υπουργός Υγείας
Αν και οι πληροφορίες τον ήθελαν να αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας που είχε αναλάβει επί Παπαδήμου, ο Γεωργιάδης καλείται να λύσει το μεγάλο πρόβλημα με την μαύρη τρύπα ΕΟΠΥΥ.
Αντώνης Μπέζας – Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Βουλευτής Θεσπρωτίας. Είναι Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής , της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC) και Αντιπρόεδρος της Ελληνοϊαπωνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.
Ζέτα Μακρή – Υφυπουργός Υγείας
Έγινε πιο γνωστή όταν εκδιώχθηκε από την κηδεία του Αθανάσιου Νάκου, του βουλευτή της ΝΔ. Η ίδια είχε πει ότι ο αποθανών δεν θα επέτρεπε να γίνει αυτό. μετά την μη αποδοχή της κ. Βούλτεψη στη θέση της υφυπουργού Υγείας, η κ. Μακρή αναλαμβάνει να βγάλει τα “κάστανα από τη φωτιά”, κατά το κοινώς λεχθέν.
Ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ως φοιτήτρια, ορίστηκε το Δεκέμβριο του 2009 από τον Αντώνη Σαμαρά,  Αναπληρώτρια  Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της ΝΔ. Aπό τον Ιανουάριο του 2011 είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας  Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου
Το όνομα του είχε ακουστεί ότι θα ήταν από αυτούς που σίγουρα θα βρισκόταν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πλέον αναλαμβάνει τα θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Παντελής Καψής – Υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης
Επί κυβέρνησης Παπαδήμου είχε αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωππς με πολύχρονη θητεία στο ΔΟΛ αλλά και εργαζόμενος το τελευταίο διάστημα στο συγκρότημα Μπόμπολα και στην εφημερίδα Έθνος. Καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να διαχειριστεί την κατάληψη στο ραδιομέγαρο αλλά και να προωθήσει το νομοσχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση.

freepen.gr