19/6/13

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: Γιορτάζει με μελωδίες και ιστορίες 300 ετών...

Τι σημαίνουν οι διάσπαρτες οπές στερέωσης στην παράσταση του ιππέα με το ατίθασο άλογο της δυτικής ζωφόρου; Πώς έγινε η αποκόλληση της παράστασης του λίθου ΙΙΙ της νότιας ζωφόρου από το συνεργείο του Ελγιν το 1803; Ποια ήταν τα στάδια λάξευσης του λίθου ΙΙ της βόρειας ζωφόρου;

 Αύριο οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης θα ανακαλύψουν μαζί με τους αρχαιολόγους -φροντιστές τις ιστορίες των λίθων των τελευταίων 300 ετών  Τα σχέδια και οι λιθογραφίες ξένων περιηγητών που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού του Παρθενώνα το 1687 από τον Μοροζίνι βοηθούν στην κατανόηση των παραστάσεων των λίθων της ζωφόρου, ενώ η επανασυγκόλληση σκόρπιων θραυσμάτων που βρέθηκαν οδηγεί σήμερα στην τρισδιάστατη αποκατάστασή τους με συνδυασμό πρωτοτύπων και εκμαγείων.

Αύριο, στα τέταρτα γενέθλια, οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης θα ανακαλύψουν μαζί με τους αρχαιολόγους-φροντιστές τις ιστορίες των λίθων των τελευταίων 300 ετών, ενώ θα τοποθετηθούν στην Αίθουσα του Παρθενώνα τέσσερις ειδικές οθόνες, μία σε κάθε πλευρά της ζωφόρου, με τρισδιάστατες παραστάσεις των λίθων.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Παράλληλα, ο διάλογος για την εφαρμογή της τρισδιάστατης μεθόδου αντιγραφής για τη δημιουργία της γλυπτικής τέχνης θα συνεχίζεται στο καθημερινό Εργαστήρι Τεχνών, το οποίο τη συγκεκριμένη ημέρα θα πραγματοποιηθεί τις εξής ώρες: 11.00 π.μ., 12.00 μ., 6.00 μ.μ. (στα ελληνικά) και 12.30 μ.μ. (στα αγγλικά). Την ημέρα αυτή, οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, με μειωμένη είσοδο (3 ευρώ) για όλους. Τις ίδιες ώρες θα είναι ανοιχτό και το εστιατόριό του.

Το ίδιο βράδυ, στις 9.00 μ.μ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα πλαισιώσει μουσικά την περιήγηση των επισκεπτών στον προαύλιο χώρο, προτείνοντας ένα μουσικό ταξίδι σε γνωστές και αγαπημένες μελωδίες από το παγκόσμιο ρεπερτόριο για μπάντα.

Παράλληλα, το μουσείο θα ξεκινήσει στα πωλητήριά του τη διάθεση δύο επετειακών αντιγράφων γλυπτών, της κεφαλής του Ποσειδώνα και της Αρτεμης από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ για το ethnos.gr