10/4/13

Τους έπιασαν στον ύπνο! - Πέρασαν τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων χωρίς ονομαστική ψηφοφορία!
Οι μεν μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Οι δε κρυφογελούν, γιατί κατάφεραν να πετύχουν να περάσουν μια τροπολογία για την οποία αν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία ήταν σχεδόν σίγουρη η καταψήφισή της.


Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθησαν στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τη μη πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συνόλου του επενδυτικού νομοσχεδίου, στο οποίο είχε συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες διοικήσεις και στελέχη τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ρύθμιση, που σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά και σε δάνεια που χορηγήθηκαν σε πολιτικά κόμματα.


Ο Προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε υποβάλλει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, επέμενε να θεωρεί ότι το αίτημα σχετίζεται μόνο με το επίμαχο άρθρο 78 - το οποίο σημειωτέον είχε ψηφιστεί σε συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης - και όχι για το σύνολο, εκτίμησε του δεν υπάρχει αίτημα ονομαστικής επί το σύνολο του νομοσχεδίου. Έτσι, προχώρησε στην ψήφιση του συνόλου με τη συνηθισμένη διαδικασία της απλής διαπίστωσης της πλειοψηφίας.

Η κίνηση αυτή του κ. Τραγάκη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και του του Απόστολου Κακλαμάνη.

«Ζητάμε να αποσύρετε τώρα τη συγκεκριμένη τροπολογία. Κάνετε δώρο στους τραπεζίτες και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ που πήραν θαλασσοδάνεια. Μη μετατρέπεται τη Βουλή σε βιοτεχνία παραγωγής νέων σκανδάλων... Βρεθήκατε με τη γίδα στη πλάτη» διαμαρτυρήθηκε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας καλώντας την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ισχύει με το οικονομικά των κομμάτων. Μάλιστα δήλωνε πως δεν ψηφίζει το επενδυτικό νομοσχέδιο εξαιτίας της απαράδεκτης ρύθμισης του άρθρου 78. «Αυτό που εξυπηρετείται είναι η περαιτέρω καταρράκωση του κύρους της Βουλής» τόνισε.

Πυρά εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος

«Το βράδυ φέρανε τροπολογία εκπρόθεσμη 3 βουλευτές της Ν.Δ. για να γλυτώσουν τους τραπεζίτες που έδωσαν δάνεια παράνομα στα κόμματα. Η τροπολογία αυτή ήρθε νύχτα και η κυβέρνηση προσπάθησε να την περάσει με την άδεια του Προεδρείου της Βουλής… Πάνε να γλυτώσουν 225 εκατομμύρια ευρώ που δανειστήκαν τα κόμματα από επίορκους τραπεζίτες.» αντέδρασε ο κ. Καμμένος καταγγέλοντας πως… «εκβιάζουν του βουλευτές ότι αν δεν ψηφίσουν δεν θα ψηφίσουν και το επενδυτικό νομοσχέδιο».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έκανε λόγο για διπλό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, αναφέροντας πως… εκτός της μεθοδευμένης ακύρωσης της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Προεδρεύων προχώρησε στη ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου με μία πλειοψηφία που ήταν μόνο στη φαντασία του κ. Τραγάκη, όπως είπε.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια κατέθεσε δική του τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ που συζητείται αύριο, με την οποία προτείνει την ακύρωση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 78.

newsit.gr