7/4/13

Κόκκινη γραμμή Σαμαρά στην τρόικα: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα - "Αγκάθι" οι απολύσεις στο Δημόσιο - Στουρνάρας: Σημειώθηκε πρόοδος.
- Λίγο πριν από τις 14:00 μετά από 2,5 ώρες τελείωσε η συνάντηση Σαμαρά - τρόικας στο Μαξίμου

- Συζητήθηκαν τα θέματα "αγκάθια": συγχώνευση Eθνικής - Eurobank, χαράτσι και απολύσεις στο Δημόσιο

- Η τρόικα θέλει να φύγουν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2014

- Ξεπεράστηκαν οι ενστάσεις Μανιτάκη, κατ' αρχήν συμφωνία για απολύσεις επίορκων και κοπανατζήδων και προσλήψεις ικανών στελεχών

- Σαμαράς στους δανειστές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα

- Ενημέρωσε ήδη τους Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρωθυπουργός

- Στουρνάρας: Έχει σημειωθεί πρόοδος

- Νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας το απόγευμα


Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.


Ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" στις συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην απόλυση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014. 

Αντίθετα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε ταύτιση απόψεων επί της πρότασης που είχε κάνει η τρόικα για την τύχη υπαλλήλων που διώκονται ποινικά ή "ξεχνουν" να... πατήσουν στην υπηρεσία τους. 

Η πρόταση προέβλεπε την αντικατάσταση επίορκων και κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων με ικανούς υπαλλήλους, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Και μάλιστα εκτός του κανόνα για μια πρόσληψη ανά πέντε απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.

Όλα δείχνουν πως στο βάθος του ορίζοντα είναι πιθανή η συμφωνία. Ο Γιάννης Στουρνάρας, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μίλησε για πρόοδο σε όλα τα θέματα και δεν απάντησε αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα το απόγευμα στις 19:00.


Οι απολύσεις από το Δημόσιο, όπου η τρόικα επιμένει σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, και το χαράτσι παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και τους ενημέρωσε για τις συζητήσεις του με την τρόικα.


newsit.gr