19/4/13

Κον Μπεντίτ: Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη Ελλάδας-Κύπρου

Η οικονομική δύναμη που μπορεί αυτή τη στιγμή να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Κύπρου και της Ελλάδος είναι η Τουρκία, υποστήριξε ο ευρωβουλευτής και αρχηγός των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Υπάρχει μια προοπτική για την Κύπρο και θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρώπη. Η προοπτική αυτή είναι η ενοποίηση του νησιού», υποστήριξε ο Κον-Μπεντίτ, σε παρέμβαση του στην συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο.

Όπως εκτίμησε οι Τούρκοι επενδυτές δεν θα επενδύσουν στην Κύπρο, παρά μόνο εάν υπάρξει ενοποίηση. «Ένα νέο οικονομικό μοντέλο συνδέεται με την ενοποίηση του νησιού: Ενοποίηση και ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προοπτικές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του τουρισμού.

«Οι τούρκοι επενδυτές έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμφέρον από τους Ρώσους να επενδύσουν στην Κύπρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η προοπτική της Κύπρου είναι μια προοπτική που μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν είναι πλέον ιδεολογικό το πρόβλημα, αλλά είναι πρόβλημα προοπτικής ενός μεγάλου μέρους της Ευρώπης. 

Ισχύει για την περίπτωση της Κύπρου, αλλά και για την οικονομία της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει, παρά μόνο εάν αυτό συμβεί στο πλαίσιο μίας περιφερειακής οικονομικής ανάκαμψης. Και η οικονομική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία. Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα από το να συζητάμε για ένα μοντέλο διαχείρισης των τραπεζών», κατέληξε.

voria.gr