20/3/13

Αποκαλύπτεται η Ποικίλη Στοά στο Μοναστηράκι

Πολυσύχναστη και ιδανική για ευχάριστες συναντήσεις και επαφή με τις διδασκαλίες του φιλόσοφου Ζήνωνα και των στωικών, η Ποικίλη Στοά χτίστηκε μεταξύ 475 με 450 π.Χ. Ένα μέρος της έχει ήδη αποκαλυφθεί στο Μοναστηράκι, ενώ απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ανασκαφικές έρευνες. 

Ποικίλη Στοά  


Η Στοά είχε ονομαστεί αρχικά Στοά του Πεισιάνικτου, από τον Αθηναίο που χρηματοδότησε την κατασκευή της και πιθανόν ήταν γαμπρός του Κίμωνα. Οι τοίχοι της ήταν διακοσμημένοι με έργα ονομαστών ζωγράφων και θέματα από μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων, με γνωστότερο όλων τη Μάχη του Μαραθώνα.
 
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, η οποία για να συνεχίσει τις ανασκαφές ζήτησε να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει απευθείας -με δική της δαπάνη υπέρ του ελληνικού δημοσίου- τα οικόπεδα που βρίσκονται επί των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 14.
 
Σε αυτά τα οικόπεδα υπάρχουν δύο κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα -τα μοναδικά κτίσματα που απομένουν στο ανατολικό μέτωπο του τετραγώνου, τα οποία σήμερα στεγάζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις. Η απομάκρυνσή τους θα βοηθήσει στην αποκάλυψη ευρύτερου τμήματος του αρχαίου μνημείου.
 
Συγκεκριμένα, το οικόπεδο επί της οδού Αγίου Φιλίππου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μέσο της Στοάς, κρύβοντας ένα μακρύ τμήμα τού πίσω τοίχου, εσωτερικούς και εξωτερικούς κίονες, ενώ το οικόπεδο στη γωνία Αδριανού και Αγίου Φιλίππου καλύπτει την περιοχή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά και μερικώς τον ποταμό Ηριδανό.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ