19/3/13

Ενέργεια από σκουπίδια.photo 300x155 Ενέργεια από σκουπίδιαΣτη Σουηδία και πιο συγκεκριμένα στο Kristianstad οι κάτοικοι έχουν αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα μεσκουπίδια! Η περιοχή αυτή, γνωστή για τη βότκα που παράγει, έθεσε βάσεις για κάτι ριζοσπαστικό πριν από μια δεκαετία. Όταν ψηφίστηκε η απόφαση για τη μη χρήση των καυσίμων, για πολλούς ακουγόταν ουτοπικό. 
Όμως έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Η πόλη και τα περίχωρα, με συνολικό πληθυσμό κοντά στα 80 χιλιάδες άτομα, δεν χρησιμοποιούν καθόλου πετρέλαιο, βενζίνη ή φυσικό άνθρακα για τη θέρμανσή τους, παρά τους δριμείς χειμώνες. Δεν χρησιμοποιείται ηλιακή ή αιολική ενέργεια. Η Kristianstad ως αγροτική περιοχή εκμεταλλεύεται τα γεωργικά και οικιακά απόβλητα (όπως ζωοτροφές, κοπριά, μαγειρικό λίπος κ.α.) για την αντικατάσταση των κλασικών καυσίμων.


Μεγάλο εργοστάσιο στα περίχωρα της Kristianstad, χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους για να μετατρέψει πριονίδια ή και τρίμματα βράχων σε βιοαέριο. Στη συνέχεια το καίνε για θέρμανση, ηλεκτρισμό ή το διυλίζουν για καύσιμο αυτοκινήτων.
Τα τελευταία 5 χρόνια, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. υδροηλεκτρικά φράγματα). Αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλού κόστους και των προστίμων που επιβάλει η Ε.Ε. μέσω του συστήματος εκπομπής ρυπογόνων αερίων. Όμως σε πολλές αγροτικές περιοχές ένα σημαντικό συστατικό του συνδυασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει γίνει καύσιμο προερχόμενο από τηβιομάζα αγροτικών και τροφικών αποβλήτων. Αυτό εκμεταλλεύεται και η συγκεκριμένη περιοχή της Σουηδίας, που προμηθεύει και τις γύρο περιοχές με βιοαέριο ενώ υπάρχουν και νέες θέσεις εργασίας από τη δουλειά αυτή.
kristianstad original2 Ενέργεια από σκουπίδια
Τόσο το βιοαέριο όσο και το φυσικό αέριο εκπέμπουν επιβλαβή για το περιβάλλον αέρια. Όμως δεν είναι τόσο βλαβερά συγκριτικά με την καύση βενζίνης και άνθρακα. Το βιοαέριο γενικότερα αποτελεί από μόνο του εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Παρά το γεγονός πως το όλο εγχείρημα είναι πολυέξοδο, σύμφωνα με στατιστικά ηαπόσβεση θα είναι αρκετά γρήγορη. Συγκεκριμένα η Kristianstad αυτή τη στιγμή ξοδεύει περίπου 3,2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων, ενώ αν χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα το κόστος υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια δολάρια. Επιπρόσθετα οι φάρμες και οι βιομηχανίες που δίνουν για διύλιση τα απόβλητά τους,πληρώνουν κάποια τέλη στις εγκαταστάσεις βιοαερίου. Τα εργοστάσια παραγωγής αερίων με τη σειρά τους πωλούν θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα που παράγουν. Ο συνδυασμός επιφέρει κέρδη στις εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου.
biofuel original21 Ενέργεια από σκουπίδια
Τέλος σημαντικό είναι πως ο φόρος που έχει επιβληθεί για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Σουηδία, ανάγκασε την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση, με άλλες μορφές ενέργειας. Αρχικά μευπολείμματα ξυλείας και κατόπιν με θερμότητα από το εργοστάσιο βιοαερίου. Εκτός της θέρμανσης όμως, προσπάθεια αντικατάστασης των καυσίμων γίνεται και στα μέσα μεταφοράς. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους οδηγούς να επιλέγουν αυτοκίνητα που κινούνται με τοπικό βιοαέριο, αν και ακριβότερα σε σύγκριση με τα συμβατικά.
flowmagazine.gr