2/3/13

Ξεκινάει η δίκη του Ά. Τσοχατζόπουλου τη Δευτέρα


Την προσεχή Δευτέρα δικάζεται για πρώτη φορά ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η απόκρυψη του περιβόητου νεοκλασικού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα και να εντοπιστεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά.

Λίγο πριν εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την πολύκροτη υπόθεση της απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο πρώην Υπουργός τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, θα καθίσει για πρώτη φορά στο εδώλιο κατηγορούμενος για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» την τριετία 2006-09.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του αποδίδεται ότι:

-Το 2006 δήλωσε μικρότερες του πραγματικού οικογενειακές καταθέσεις. Δεν δήλωσε επενδυτικά προϊόντα.
-Το 2007 δεν δήλωσε καταθέσεις περίπου 13.000 ευρώ, και επενδυτικά προϊόντα ύψους περίπου 20.000 ευρώ.
-Το 2008 δήλωσε μικρότερες οικογενειακές καταθέσεις
-Το 2009, δεν περιέλαβε στο «πόθεν έσχες» το ακίνητο της Διονύσου Αρεοπαγίτου που αγόρασε η σύζυγός του και προφυλακισμένη Βίκυ Σταμάτη.

Το επίμαχο πόθεν έσχες του 2010 που αφορούσε τη χρήση του 2009, κρίθηκε ως ανειλικρινές μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε αλλά και την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής ο κ. Τσοχατζόπουλος φαινόταν να έχει συνολικό εισόδημα 250.955, 87 ευρώ εκ των οποίων τα 150.000 τα δικαιολογούσε ως λήψη δύο δανείων. Ωστόσο, σε αυτό δεν είχε δηλώσει το περιβόητο νεοκλασικό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η απόκρυψη του οποίου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε η διαδρομή του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά.

Ο ίδιος είχε ισχυριστεί στον εφέτη ανακριτή ότι: «Η δήλωση πόθεν έσχες του 2010 κατατέθηκε έγκαιρα, ήταν ακριβέστατη και πλήρως τεκμηριωμένη».

ert.gr