25/3/13

Ως «Τράπεζα Πειραιώς» ανοίγουν την Τρίτη η Λαϊκή και η Κύπρου στην Ελλάδα .
Το απόγευμα της Δευτέρας η ανακοίνωση της μεταβίβασης - Δηλώσεις Μπαρνιέ για τις καταθέσεις


Το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις που είχε κλιμάκιο της ελληνικής τράπεζας με την κεντρική τράπεζα της Κύπρου ολοκληρώθηκαν.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πειραιώς ήταν στη Λευκωσία από το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεταβίβασης. 


Όπως έγινε γνωστό, στο πακέτο της συμφωνίας εντάχθηκε τελικώς και το δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας. Η Ελληνική έχει 29 υποκαταστήματα στη χώρα μας.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται θέμα ρευστότητας και σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες στο σύνολό τους.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής, όταν ερωτήθηκε για το μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του Γ. Στουρνάρα «το θέμα έχει κλείσει».

Ειδική αναφορά έγινε και στην ανακοίνωση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Μ. Μπαρνιέ: Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν οι ασφαλισμένες καταθέσεις
Την πεποίθηση ότι το χρηματοοικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκε η κυπριακή οικονομία έπρεπε να αλλάξει, εξέφρασε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας παράλληλα ότι «ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη» δεν πρέπει να διακινδυνέψουν οι ασφαλισμένες καταθέσεις.

Όπως τόνισε ο Μ. Μπαρνιέ, στην κυπριακή οικονομία έπρεπε να μπουν αυστηρότεροι κανόνες, να ενισχυθεί η εποπτεία, να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός τομέας και η οικονομία να στηριχθεί σε πιο γερές βάσεις. «Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος και προσέθεσε ότι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν στην Κύπρο, και οι οποίοι εφαρμόζοντα και σε άλλες χώρες, έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα.

Εξάλλου, ο Μ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι η πρώτη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Κύπρο ήταν «ατελής», υπό την έννοια ότι έπρεπε να προστατευθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. «Εάν θέλουμε οι καταθέτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού στην ΕΕ, πρέπει να σεβαστούμε το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εγγύηση των καταθέσεων», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: «ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη η προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ δεν πρέπει να διακινδυνεύσει».

Όσον αφορά την απόφαση τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στην Κύπρο, ο Μ. Μπαρνιέ, αφού πρώτα υπογράμμισε ότι ο κανόνας της κοινής αγοράς είναι η ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στην Κύπρο «κατ' εξαίρεση και μόνο προσωρινά». Όπως σημείωσε, ο περιορισμός αυτός θα εφαρμοστεί μόνο για λίγες ημέρες.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο υπερτροφικός τομέας του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας και της Μάλτας θα έπρεπε να αντλήσει κάποια διδάγματα από την περίπτωση της Κύπρου, ο Μ. Μπαρνιέ απάντησε ότι η Κύπρος αποτελεί μια εξαιρετική και μοναδική περίπτωση. "Δεν πιστεύω ότι στο εσωτερικό της κοινής αγοράς υπάρχει ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Κύπρου, σε αυτό το επίπεδο", ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι σε άλλες χώρες, εκτός από τον υπερτροφικό τραπεζικό τομέα υπάρχει και βιομηχανική βάση. Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου είναι πλέον πεπερασμένο, καθώς ο κυπριακός τραπεζικός τομέας απέτυχε.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, απαιτεί τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά των Κύπριων πολιτών και των επενδυτών στην Κύπρο. Ωστόσο, κατέληξε, «είναι καλύτερα από τη χρεωκοπία όπου όλοι χάνουν τα πάντα». lamiareport.gr