12/2/13

«Αδειάζουν» τον γ.γ. Στουρνάρας-Βρούτσης


Με δηλώσεις τους τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Γιάννης Βρούτσης «αδειάζουν» τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα.

«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» απάντησε με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο χαμηλός αλλά θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αυτή αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα» είπε εξερχόμενος από της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.»

Γ. Μέργος: Υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!!!


Μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος είχε προαναγγήλει νέο «ψαλίδι» στον κατώτατο μισθό «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Γ. Μέργου έρχονται λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας η οποία έχει θέσει κατ’ επανάληψη την μείωση του κατώτατου μισθού. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα για να τεκμηριώσει την άποψη του παρέθεσε συγκριμένα στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα σημείωσε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι μόλις 586 ευρώ, ενώ για τους κάτω των 25 ετών συρρικνώνεται στα 511 ευρώ.

real.gr