14/2/13

Η Κίνα απειλεί τώρα και τις Ελληνικές κομπόστες


Πρώτη στην Ευρώπη και ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο η Ελλάδα στο συμπύρηνο ροδάκινο, που προορίζεται για κομπόστες, κινδυνεύει να χάσει την θέση της.

Πολιτικές επιλογές, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κρίση, διεθνής ανταγωνισμός ακόμη κι από την Κίνα, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς και τις ροδακινοβιομηχανίες.

Γύρω στους 750.000 τόνους παράγει η Ελλάδα συνολικά, επιτραπέζιο ροδάκινο, νεκταρίνι και συμπύρηνο ροδάκινο, αλλά η μερίδα του λέοντος ανήκει στο συμπύρηνο, που προορίζεται για κομπόστα-χυμό (400.000 τόνοι). Η χώρα μας καταναλώνει περίπου 200.000 τόνους νωπό ροδάκινο-νεκταρίνι κι εξάγει γύρω στους 149.000 τόνους σε νωπή μορφή.

Ροδάκινο, νωπό, συμπύρηνο παράγεται κυρίως σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Βελβεντό Κοζάνης και λιγότερο στην Λάρισα και το Κιλκίς. Η μείωση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης το 2006 για την Ελλάδα -λόγω κοινοτικού κανονισμού- και συνεπώς της παραγωγής τεύτλου, είχε αποτέλεσμα οι ροδακινοβιομηχανίες να προβαίνουν σε αθρόες εισαγωγές ζάχαρης από χώρες του εξωτερικού, σε υψηλές τιμές.

Η τιμή παραγωγού στο συμπύρηνο ανέρχεται σε 25 λεπτά το κιλό. Εξ αυτών 20 - 21 λεπτά καταλήγουν τελικά στον ροδακινοπαραγωγό (λόγω μεταφορικών, συνεταιρισμών κ.ά.). Δυο ιδιωτικές κονσερβοποιίες κατέθεσαν το 2012 αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ επί μήνες οι συνεταιριστικές Venus και ΑΛΜΜΕ άφησαν απλήρωτους τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τρεις ιδιωτικές ροδακινοβιομηχανίες έχουν πληρώσει ήδη τους παραγωγούς. Υπάρχουν ροδακινοπαραγωγοί που είναι απλήρωτοι πριν από τον Σεπτέμβριο, μερικοί που πήραν 4 - 7 λεπτά με έναντι, λίγοι τυχεροί που πήραν 15 λεπτά, άλλοι με επιταγές κι ελάχιστοι που έπιασαν το «λαχείο» των 21 λεπτών και πληρώθηκαν.

«Από 400.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου είναι ζήτημα αν έχουν πληρωθεί οι 80.000 τόνοι», υποστηρίζει ο Τάσος Χαλκίδης.

«Ο συνεταιρισμός μας δίνει στην ΑΛΜΜΕ και σε ιδιωτικές βιομηχανίες. Ως τώρα έχουμε πάρει 4 λεπτά το κιλό κι άλλα 7 θα πάρουμε αυτές τις μέρες, μετά τη χρηματοδότηση της ΑΛΜΜΕ. Από τις υπόλοιπες ροδακινοβιομηχανίες πήραμε μόνο έναντι», λέει ο Χάρης Βενετικίδης, από τη Μέση Ημαθίας.

«Το πρόβλημα είναι μικρότερο στην Λάρισα, αλλά υπάρχει μία ροδακινοβιομηχανία που έχει πληρώσει μόνο το 40%. Από το υψηλό κόστος παραγωγής και την χαμηλή τιμή, στο παντελόνι του παραγωγού είναι ζήτημα - εφόσον πληρωθούν τα 21 λεπτά- να μείνουν 3-4 λεπτά», ανέφερε ο Δημήτρης Λεωνιδάκης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γιάννουλης Λάρισας.

enet.gr