21/1/13

“Τυφλό” το σημείο της έκρηξης στο Mall– Δεν υπήρχαν κάμερες - “Έχουν” σε άλλα πλάνα τον βομβιστή με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά


- Νεαρός με παραποιημένα χαρακτηριστικά ο βομβιστής
- Άλλους τρεις ή τέσσερις ύποπτους “έγραψαν” οι κάμερες του Mall
- Ανάμεσα στους υπόπτους και μια νεαρή γυναίκα
- Ακόμη και συνεργασία τρομοκρατικών ομάδων “βλέπει” η Αντιτρομοκρατική

Ο άνθρωπος που τοποθέτησε τη βόμβα χθες το πρωί στο Mall φαίνεται στα πλάνα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας νεαρός άνδρας, μόνος, χωρίς εμφανή “παρέα” πλησιάζει από το διάδρομο του πρώτου επιπέδου του εμπορικού στο σημείο κρατώντας κάτι στα χέρια και στη συνέχεια απομακρύνεται με “άδεια χέρια”.

Ο νεαρός εμφανίζεται στον διάδρομο 15 ως 20 λεπτά πριν το πρώτο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Το σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα, ωστόσο, δεν είναι υπό την επίβλεψη καμιάς κάμερας. Η στιγμή που ο δράστης τοποθετεί τη βόμβα δεν υπάρχει στα πλάνα καμίας κάμερας.

Οι αστυνομικοί πάντως δηλώνουν βέβαιοι ότι ο συγκεκριμένος νεαρός είναι ο βομβιστής. Είχε, λένε αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και είναι εμφανής η προσπάθειά του να κρύψει το πρόσωπό του από τις κάμερες κάτω από το γείσο του καπέλου που φορούσε στρέφοντας διαρκώς το κεφάλι του.

Στο χώρο, όχι κοντά στον νεαρό έχουν εντοπιστεί άλλα τρία ως τέσσερα ύποπτα άτομα και τώρα εξετάζεται στα πλάνα πιθανή επαφή τους με τον θεωρούμενο ως τον βομβιστή.

Μεταξύ των υπόπτων υπάρχει και μια γυναίκα. Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει πάνω τους καθώς φαίνεται ότι κινούνται ύποπτα στο χώρο φορώντας καπέλα και σκούφους, ενώ κάποιοι μοιάζει να προσπαθούν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους με γυαλιά ή ακόμη και ψεύτικα γένια ή μουστάκια.

“Μαγείρεψαν”... συνεργασία στη χύτρα;

«Χύτρα» με τρομοκρατικό μείγμα διαφορετικών τρομοκρατικών ονομασιών, είναι αυτή που εξερράγη χθες το πρωί στο εμπορικό κέντρο MALL, αναφέρουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για μίξη «Επαναστατικού Αγώνα» και «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», όπως και στο παρελθόν... Ωστόσο αποσυνδέουν την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ από αυτή στο εμπορικό κέντρο, θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχει κοινό «αρχηγείο», ωστόσο φαίνεται να είναι άλλη ομάδα.

Τρομοκρατική επίθεση υψηλού ρίσκου και συμβολισμού με μεγάλο βαθμό «αδιαφορίας» για τον κίνδυνο απώλειας ζωής, σε ένα εμπορικό κέντρο που διασκέδαζαν γονείς και παιδιά, αναφέρουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Κάποιοι επιχειρούν «εντυπωσιακά» την αναβίωση του αντάρτικου πόλης και «μετατόπισης του τρόμου» υποστηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, έντονα προβληματισμένοι για τη 2η «συμβολική» τρομοκρατική επίθεση σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Οι ίδιοι αξιωματικοί, αν και είναι πρόωρο, θεωρούν πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα και υπολείμματα της «συνωμοσίας».

Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει μεγάλο όγκο οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες ασφαλείας, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό δεν θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς θεωρούν πως όσοι δράστες συμμετείχαν στην επίθεση θα είχαν… αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα φαίνεται να έχουν γίνει από δημόσια καρτοτηλέφωνα των βορείων προαστίων.

«Γνώριμη» βόμβα

Οι πυροτεχνουργοί ανέφεραν πως η βόμβα μέτριας ισχύος ήταν τοποθετημένη σε μικρή χύτρα ταχύτητας, η οποία κόπηκε στη μέση από την έκρηξη. Ήταν ωρολογιακή, με δύο διακόπτες on-off για την έναρξη της χρονομέτρησης πυροδότησης και άνοιγμα του κυκλώματος, και περιείχε εκρηκτική ύλη περίπου 1 κιλού, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα με μικρή ποσότητα ANFO, δηλαδή πρόσμιξη νιτρικού αμμωνίου και πετρελαίου. «Πρόκειται για υψηλό εκρηκτικό χαμηλής ταχύτητας» ανέφεραν οι πυροτεχνουργοί, που δεν μπορούν ακόμη να διαπιστώσουν αν πρόκειται για μικρό, μεγάλο ρολόι ή χρονοδιακόπτη. Δεν έχουν εντοπίσει ακόμη ευρήματα από τον πυροκροτητή και δεν αποκλείουν αυτός να ήταν αντίσταση ηλεκτρικού λαμπτήρα, όπως συνήθιζε να χρησιμοποιεί η «συνωμοσία».

Χύτρα ταχύτητας ή μαγειρικό σκεύος, ως φορέα βόμβας είχε χρησιμοποιήσει πολύ παλιά ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας», και μετά έγινε «σφραγίδα» των βομβιστικών επιθέσεων της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στέκονται και στη ποσότητα ANFO που πιθανότατα περιείχε η βόμβα και υπενθυμίζουν πως αυτό το υλικό είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Επαναστατικό Αγώνα όσο και από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στις εξής επιθέσεις: Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στα κεντρικά γραφεία της City Bank στην Κηφισιά, στην τράπεζα Eurobank στο υποκατάστημα της Αργυρούπολης, στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Συγγρού και στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Να θυμίσουμε ότι βόμβα σε εμπορικό κέντρο είχε τοποθετήσει μία ομάδα που αυτοαποκαλέστηκε «Φράξια Μηδενιστών», στις 28 Απριλίου 1996, στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Από την έκρηξή του είχε τραυματιστεί ένας πυροτεχνουργός. Στόχος είχαν γίνει τα πολυκαταστήματα «Μινιόν», «Κατράντζος», την δεκαετία του 1980, από την οργάνωση «Οκτώβρης 80» οι οποίες τότε είχαν επικριθεί από άλλες ένοπλες ομάδες της εποχής.

«Αγώνας» και «Συνωμοσία»

Πριν από τις συλλήψεις μελών του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ήταν σύνηθες τα χτυπήματα της πρώτης επωνυμίας να ακολουθούν μικρότερης έντασης της δεύτερης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαφαινόταν η συνεργασία τους, όπως για παράδειγμα στην έκρηξη ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λ. Συγγρού στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Την συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η «συνωμοσία», η βόμβα όμως ήταν με υπογραφή «Επαναστατικού Αγώνα», τοποθετημένη σε εργαλειοθήκη, σαν και αυτές που είχαν βρεθεί σχεδόν έτοιμες στη γιάφκα της οργάνωσης στην Κυψέλη. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί, όπως έντονα υποστήριζαν στελέχη της αντιτρομοκρατικής, και τον Μάρτιο του 2010, όταν κατά τη διάρκεια τοποθέτησης ωρολογιακής βόμβας στην είσοδο του κτιρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη διασταύρωση Πολίτη Φωτίου και Ιακωβάτων 61 στα Πατήσια, ένας 15χρονος από το Αφγανιστάν σκοτώθηκε όταν επιχείρησε να ελέγξει την τσάντα με την βόμβα. Την επίθεση φυσικά δεν ανέλαβε καμία οργάνωση.

Αντίστοιχη συνεργασία των δύο οργανώσεων βλέπουν και στις τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων ημερών, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εκτιμούν πως στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε σφραγίδα του Επαναστατικού Αγώνα με πολεμικό καλάσνικοφ και στο εμπορικό κέντρο Mall, της «συνωμοσίας» με βόμβα τοποθετημένη σε… χύτρα ταχύτητας, όπως συνήθιζε να κάνει η συγκεκριμένη οργάνωση.

Θεωρούν πως στον κύκλο της νεοτρομοκρατίας, ο Ε.Α βάζει την υπογραφή του με πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον του πρωθυπουργικού γραφείου και η «συνωμοσία» ακολουθεί με… χύτρα ταχύτητας στο εμπορικό κέντρο.

Η Αστυνομία με ανακοίνωση της παρακαλεί όποιον πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της έκρηξης

Η έκρηξη έγινε στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου με τους δράστες να έχουν τοποθετήσει τη βόμβα σε διαφημιστικό στάντ κάτω από τις κυλιόμενες σκάλες μπροστά από κατάστημα καλλυντικών και απέναντι από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Στις 09:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβας σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη ιστοσελίδα zougla. Ο άγνωστος φαίνεται να είπε: «Θα σκάσει βόμβα στο εσωτερικό του mall. Εκκενώστε προαστιακό, το εμπορικό κέντρο και την οδό Ανδ. Παπανδρέου. Δεν είναι φάρσα. Θα ακολουθήσει ανάληψη».

Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο. Κάποιοι πολίτες που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, όπως μία έγκυος γυναίκα από την Καλαμάτα, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν 10 λεπτά πριν από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε όταν βρίσκονταν στο αίθριο του εμπορικού κέντρου. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 200 πολίτες στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου, τα εμπορικά καταστήματα του οποίου ήταν κλειστά, ενώ ανοικτοί ήταν οι κινηματογράφοι με παιδικές προβολές εκείνη την ώρα. Ανοικτά ήταν καφετέριες και εστιατόρια που λειτουργούν στον χώρο και μερικά καταστήματα που έκαναν απογραφή.

Η έκρηξη σημειώθηκε, στις 10:40, κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί. Δύο άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες. Ο πρώτος έχει τραυματιστεί στο πίσω μέρος του ποδιού ενώ ο δεύτερος στην πλάτη, από θραύσματα τζαμιών των καταστημάτων.

Βολές Δένδια

«Στόχος ήταν η ομαλότητα και η οικονομική ανάκαμψη της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Νίκος Δένδιας για την έκρηξη στο Mall.

«'Η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται» τονίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι.

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. «Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις» προσθέτει και τονίζει: «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και τους εισαγγελικούς χειρισμούς στις υποθέσεις τρομοκρατίας. Υπονοούν την περίπτωση της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και τις ενέργειές τους κατά τις πρόσφατες συλλήψεις ενός 29χρονου και μιας 25χρονης για τον θαμμένο οπλισμό της Πολυτεχνιούπολης και συμμετοχή τους στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», τους οποίους άφησαν ελεύθερους παρότι οι ίδιοι είχαν εκδώσει εντάλματα σύλληψής τους.

newsit.gr