18/1/13

Ώστε ξερίζωσαν την ελιά του Πλάτωνα για… καυσόξυλα;


Ώστε ξερίζωσαν την ελιά του Πλάτωνα για… καυσόξυλα;

Είναι απίστευτο, αλλά, δυστυχώς, αληθινό!.. Άγνωστοι ξερίζωσαν τα απομεινάρια της ελιάς του Πλάτωνα στην Ιερά οδό, για να τα χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα!.. Η ελιά του Πλάτωνα ήταν το δέντρο κάτω από το οποίο ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.!..
ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ μια είδηση από το «Πρώτο Θέμα», που όλους εμάς τους Έλληνες μας έκανε μελαγχολικούς και ασφαλώς πιο σκεπτικούς:

«Άφωνος μένει όποιος πληροφορείται ότι άγνωστοι ξερίζωσαν τα απομεινάρια της ελιάς του Πλάτωνα στην Ιερά οδό, για να τα χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ήταν πάνω από δύο άτομα, καθώς ο κορμός που ξεριζώθηκε ήταν μεγάλος και πολύ βαρύς. Οι μαρτυρίες σχετικά με το ποιοι κρύβονται από πίσω ποικίλουν. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πρόκειται για άστεγους που χρησιμοποίησαν το δέντρο για να ζεσταθούν, ενώ άλλοι λένε ότι πρόκειται για τσιγγάνους που συχνάζουν στην περιοχή λόγω ενός παζαριού που πραγματοποιείται εκεί.


Η ελιά του Πλάτωνα ήταν το δέντρο κάτω από το οποίο ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.

Βρισκόταν στην Ιερά οδό, στον Βοτανικό, κοντά στο σημερινό Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ωστόσο το ελαιόδεντρο καταστράφηκε από το χτύπημα λεωφορείου το 1975. Το ξύλο του μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο σημείο έμειναν κάποιες ρίζες και φούντωσαν. Αυτά τα δέντρα, τα απομεινάρια ουσιαστικά του ελαιόδεντρου του Πλάτωνα, έγιναν στόχος…»

Ομολογώ μελαγχόλησα πάρα πολύ. Και νομίζω μαζί με τον γράφοντα μελαγχόλησαν όλοι οι Έλληνες. Όσοι τουλάχιστον μέσα στα στήθη τους αισθάνονται ακόμη να καίει η ιερή φλόγα του Ελληνισμού!

Δεν το κρύβω. Και το ομολογώ δημοσία. Όταν πρώτο είδα την ελιά του Πλάτωνα δάκρυσα. Και δάκρυσα διότι είχα μπροστά μου ένα ζωντανό μνημείο! Στα μάτια μου περνούσαν εκείνη την ώρα όλοι εκείνοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας που συνδέθηκαν με τον θείο Πλάτωνα!

Ήταν ένα δυνατό συναίσθημα, όπως ακριβώς αισθάνθηκα και όταν πρώτο αντίκρισα το κλήμα του Παυσανία στα ιερά χώματα των Καλαβρύτων, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορα δέντρα κάτω από τα οποία στάθηκε να ξαποστάσει ο πασίγνωστος αρχαίος Περιηγητής!

Ήταν η εποχή που έκανα εκπομπές στην "Τηλετώρα" και έδειξα μια μέρα ένα μικρό κλαδί από το κλήμα του Παυσανία, το οποίο πήρε στη συνέχεια ένας γνωστός του γράφοντος και το μεταφύτευσε στο δικό του αμπέλι στα μέρη του Πύργου Ηλείας, όπου δείχνει με καμάρι στους φίλους του ακόμη και σήμερα τη συνέχεια του κλήματος του Παυσανία!

Δεν ξέρω τι θα κάνει η φύση! Ελπίζω να έχουν μείνει κάποια απομεινάρια από καινούργια κλαδιά που φυτρώνουν γύρω από την ελιά του Πλάτωνα! Το ελπίζω.

Και ίσως είναι η μόνη ελπίδα να ξανάχουμε πάλι φυτρωμένη την ελιά, όπου ο Πλάτωνας «ακούμπησε» τη δική του φιλοσοφία στους ανθρώπους όλων των εποχών!..

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

sakketosaggelos.gr