16/1/13

Μια σημαντική συμφωνία ακυρώνεται


Από την στιγμή που η ρωσική Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει την υιοθεσία Ρωσόπουλων από Αμερικανούς, ανακαλείται και η διμερής συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για τις υιοθεσίες.

Στις 26 Δεκεμβρίου, η Άνω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) ψήφισε νομοσχέδιο, με το οποίο ανακαλείται η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τις υιοθεσίες. Μετά την υπογραφή του και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ πιθανότατα, από την 1η του Γενάρη του 2014.

Η κατάρτιση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, για τη συνεργασία σε θέματα υιοθεσίας παιδιών διήρκεσε 15 μήνες, ενώ τέθηκε σε ισχύ, μόλις πριν από περίπου δύο μήνες, την 1η Νοεμβρίου. Η συμφωνία παρέχει «πρόσθετες διασφαλίσεις για την καλύτερη προστασία της ευημερίας και των συμφερόντων των παιδιών και όλων των πλευρών που εμπλέκονται στις διακρατικές υιοθεσίες», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Διασφάλιση διπλής ιθαγένειας

«Για όσο χρόνο η συμφωνία τελούσε υπό διαπραγμάτευση, οι ομοσπονδιακές αρχές στην Ουάσινγκτον έλεγαν ότι κάθε κράτος έχει τη δική του νομοθεσία για τις υιοθεσίες, οπότε δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε» δήλωνε σε συνέντευξή του στη Russia Today, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ.

«Αυτή η συμφωνία υποχρεώνει τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν μέτρα, ώστε τα κράτη να διασφαλίσουν ένα κομβικό σημείο το οποίο πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, και αφετέρου να επιτραπεί στα παιδιά από τη Ρωσία η πρόσβαση σε προξενικές αρχές, καθώς επίσης να θεωρούνται Ρώσοι πολίτες μέχρι το 16ο έτος της ηλικίας τους, που επίσης δεν ίσχυε πιο πριν »επισήμανε ο Σεργκέι Λαβρόβ.

Βάσει της νομοθεσίας ένα υιοθετημένο παιδί αποκτά την ιθαγένεια της χώρας υποδοχής και ταυτόχρονα διατηρεί την ιθαγένεια της χώρας καταγωγής του.

Προβλέπει επίσης την περαιτέρω εφαρμογή της στην εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών και τοπικών νόμων των δύο πλευρών. Καθορίζει επίσης αυστηρές προδιαγραφές για τη χώρα υποδοχής.

Παρακολούθηση διαβίωσης και ανατροφής

Παράλληλα, η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει από τις αρμόδιες για την φροντίδα των παιδιών αμερικανικές αρχές, την παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης και ανατροφής των παιδιών, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, και να διασφαλίσει ότι το παιδί έχει καταγραφεί στην επικράτεια των ΗΠΑ, από το ρωσικό προξενείο.

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ υποχρεούνται να παράσχουν οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα τους ζητηθούν από τους Ρώσους ομολόγους τους, εντός 60 ημερών, από την ημέρα υποβολής του αιτήματος.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας της χώρας καταγωγής, τότε «η εκτελεστική εξουσία (εν προκειμένω, το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας) και το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ αντίστοιχα, μπορεί ν’ αναστείλει ή να τερματίσει την άδεια άσκησης δραστηριοτήτων διακρατικής υιοθεσίας, στο έδαφος της χώρας καταγωγής.

Εάν αποδειχθεί ότι η υιοθεσία δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του ίδιου του παιδιού, τα εκτελεστικά όργανα και των δύο πλευρών είναι υποχρεωμένα να προσέλθουν σε διαβούλευση το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του παιδιού.

rbth.gr