20/1/13

Δραματική έκκληση για περισσότερες δωρεές οργάνων


Έκκληση για περισσότερες δωρεές οργάνων απηύθυνε ο πρόεδρος τους Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αναστάσιος Χατζής, στη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Περιφερειακού ΕΟΜ στη Θεσσαλονίκη.
Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι δωρεές οργάνων και οι μεταμοσχεύεις, η χώρα μας απέχει από το επιθυμητό, ενώ οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν συνηγορούν υπέρ των μεταμοσχεύσεων.

«Tα δύο τελευταία χρόνια είχαμε 80 δότες, δηλαδή ο δείκτης είναι 7,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος από τα προηγούμενα δύο χρόνια. Οι μεταμοσχεύσεις ήταν περίπου 200 από πτωματικούς δότες και άλλες 50 από ζώντες δότες. Οι πραγματικές ανάγκες όμως είναι διπλάσιες από αυτές που ικανοποιούμε σήμερα. Στόχος για το 2013 είναι να συνεχίσουμε αυτή τη σταθερή πορεία. Αν δει κανείς τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο. Βεβαίως ένας στόχος που θα μας ικανοποιούσε πάρα πολύ θα ταν αυτός ο δείκτης να γίνει διψήφιος δηλαδή να ξεπεράσουμε τους 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού», τόνισε ο κ Χατζής.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα ο κ Χατζής επισήμανε ότι η περιοχή είναι πρωτοπόρα στις μεταμοσχεύσεις αλλά και σε αναλογία δοτών που φτάνει τους 12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο μεταμοσχευτικό κέντρο και έχουμε προοπτική να ξεκινήσουμε και μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων στο νοσοκομείο Παπανικολάου», πρόσθεσε ο κ Χατζής.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο κλίνες ΜΕΘ είναι απαραίτητες όχι μόνο για να σωθούν ζωές αλλά και να αξιοποιηθούν για μεταμοσχεύεις τα όργανα σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου κάποιου ασθενούς.

Τέλος ανάφερε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις και συγκεκριμένα είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια 50 ασθενείς υποβλήθηκαν στο εξωτερικό σε μεταμοσχεύσεις οι οποίες κόστισαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος που ώθησε αυτούς τους ασθενείς να πάνε στο εξωτερικό ήταν ότι οι μεταμοσχεύεις στις οποίες υποβλήθηκαν δεν γίνονταν στην Ελλάδα, όπως πχ μεταμόσχευση πνεύμονα ή μεταμόσχευση τμήματος ήπατος από τον γονιό στο παιδί.

Zougla.gr