30/1/13

Η κρίση «βασανίζει» τα παιδιά!
Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των μαθητών γυμνασίου και λυκείου παρουσιάζει έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Παιδιού. 

Οπως αποδεικνύεται...


παρά τις προσπάθειες των γονιών τους να μην τους λείψει τίποτα και τα παιδιά έχουν πλέον αρχίσει να επηρεάζονται από την κρίση που πλήττει τη χώρα μας. 


Συνολικά 1.211 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 22 σχολεία της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ εντυπωσίασαν με τις ιδέες τους όταν τους ζητήθηκε να προτείνουν δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που έλαβαν μέρος παραδέχτηκε ότι η οικονομική ύφεση έχει σοβαρές συνέπειες στην οικογενειακή αλλά και τη σχολική τους ζωή. 

Μία από αυτές είναι η μείωση στα οικογενειακά έξοδα, όπως το χαρτζιλίκι και τα φροντιστήριά τους: επτά στους 10 μαθητές δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει τα φροντιστήρια (ενισχυτικά και ξένων γλωσσών) και ότι παίρνουν ελάχιστα χρήματα για χαρτζιλίκι. 


Επιπλέον, το 20% των παιδιών απάντησε ότι ο ένας ή και οι δυο γονείς τους έχασαν τη δουλειά τους, ενώ η εργασιακή κατάσταση των γονέων του 80% έχει επηρεαστεί αρνητικά. 


Την ίδια ώρα, η κρίση έχει προβληματίσει τους μαθητές σχετικά με την εργασιακή τους σταδιοδρομία: ένας τους τρεις επιθυμεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά και έξι στους 10 έχουν αλλάξει τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.


Τα παιδιά, πάντως, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα συνειδητοποιημένα, προτείνοντας απλές αλλά σωτήριες κοινωνικές δράσεις. 


Μεταξύ αυτών, η διανομή τροφίμων και ρούχων σε απόρους από την Εκκλησία, η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία και η δωρεάν διανομή πρωινού στους μαθητές. 


Πρότειναν, ακόμα, την ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων και την οργάνωση συσσιτίων για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.


24gr.blogspot.com