21/1/13

Λαθρέμποροι με... κρατική "διαφήμιση"


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από της στιγμή που η οικονομική αστυνομία είχε στις αρχές Δεκεμβρίου μια σημαντική επιτυχία στο μέτωπο κατά του λαθρεμπορίου, ωστόσο ακόμη και σήμερα κάποια από τα πρατήρια των συλληφθέντων συνεχίζουν και είναι ανοικτά. Και όχι μόνο αυτό, τα εν λόγω πρατήρια, «διαφημίζονται» από το παρατηρητήριο τιμών, δηλαδή το επίσημο όργανο ενημέρωσης του αρμόδιου υπουργείου, για τους καταναλωτές!

Για την ακρίβεια, οι τιμές των πρατηρίων αυτών περιλαμβάνονται στη ιστοσελίδα που εποπτεύεται από το υπουργείο ανάπτυξης, όπου φιλοξενούνται οι τιμές πώλησης των καυσίμων που δηλώνουν κάθε μέρα τα πρατήρια. Καθώς λοιπόν τα εν λόγω πρατήρια συνεχίζουν και λειτουργούν, δηλώνοντας τις τιμές τους, φιλοξενούνται κανονικά από το παρατηρητήριο. Μάλιστα καθώς οι τιμές τους είναι σχετικά χαμηλές, τα πρατήρια βρίσκονται σχετικά ψηλά στη λίστα που ξεκινάει από τις χαμηλότερες τιμές σε κάθε περιοχή…

Για να θυμίσουμε την υπόθεση, στις αρχές Δεκεμβρίου η οικονομική αστυνομία είχε προχωρήσει σε 10 συλλήψεις και είχε εκδώσει εντάλματα για ακόμη 4 άτομα, που ήταν οι υπεύθυνοι για ένα σημαντικό αριθμό πρατηρίων (12 τον αριθμό) στα οποία εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων μηχανισμοί κλοπής, τα γνωστά μηχανάκια. Το συγκεκριμένο κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες και παρακολουθήσεις μηνών και σύμφωνα με την αστυνομία χρησιμοποιούσε διάφορα τεχνάσματα. Υπολογίζεται δε, ότι είχε διακινήσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 3,3 εκατομμύρια λίτρα λαθραίων καυσίμων ζημιώνοντας το δημόσιο με ποσά που υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Παρά τις συλλήψεις, κάποια από τα πρατήρια που ανήκαν σε μέλη του κυκλώματος, ουδέποτε έκλεισαν, ενώ το θέμα ανέδειξε το Capital.gr ήδη από τις πρώτες ημέρες που έγιναν οι συλλήψεις. Τότε λοιπόν η «δικαιολογία» που προβλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές, μετά και από τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, ήταν ότι η δικογραφία της υπόθεσης δεν έφτασε στη νομαρχία, η οποία και είναι η υπεύθυνη για να βάλει λουκέτο σε τυχόν παράνομα πρατήρια.

Φαίνεται όμως και με την παραλαβή της δικογραφίας, τα προβλήματα δε σταμάτησαν καθώς τα λαθρεμπορικά κυκλώματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά… προνοητικά. Έτσι σύμφωνα με τη νέα εκδοχή τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ως ύποπτα για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας, είναι διαφορετικά από τα ονόματα των κατόχων των αδειών λειτουργίας των πρατηρίων με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι εφικτή ή να είναι πιο περίπλοκη η ανάκληση της άδειας.

Ανεξάρτητα πάντως από τα γραφειοκρατικά κενά που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και συνεχίζουν να λειτουργούν στην αγορά, το όλο θέμα αποκτά νέες διαστάσεις όταν τα εν λόγω πρατήρια περιλαμβάνονται στις λίστες με τις τιμές που ανακοινώνονται από το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης.