9/1/13

Σάλος από την ανακατάληψη της "βίλας Αμαλίας"

Ένταση επικράτησε το πρωί, έξω από τη "βίλα Αμαλία", στη διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν όπου έγινε ανακατάληψη, από περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι καταληψίες εμφανίστηκαν ξαφνικά φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εισέβαλαν στο κτίριο, απωθώντας μία διμοιρία των ΜΑΤ, που υπήρχε απέξω μόνιμα για φύλαξη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ έριξαν χημικά και μέσα στο κτίριο.

Μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν 92 άτομα και οι καταληψίες -οι οποίοι δεν προέβαλαν την παραμικρή αντίσταση- επιβιβάστηκαν σε κλούβα, με την οποία οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

Στο μεταξύ, επτά άτομα προσήγαγαν οι άνδρες της αστυνομίας, από το κτίριο του ΝΑΤ, στη γωνία των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, που τελούσε υπό κατάληψη από τις 19/3/2009. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από την Αστυνομία, στο κτίριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μπουκάλια, κράνη, τροχοί, τρυπάνια και άλλα αντικείμενα.

Εξάλλου, ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι προσαχθέντες από την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, ενώ για την επανακατάληψη της βίλας Αμαλία κρατούνται 101 άτομα.

Να πάρουν θέση όλα τα κόμματτα και η κοινωνία για το θέμα των καταλήψεων δημόσιων χώρων, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του για την ανακατάληψη της "βίλας Αμαλίας" και την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν για την απομάκρυνση των καταληψιών. «Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη», ανέφερε ο κ. Δένδιας και χαρακτήρισε «μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ομαλότητα», την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος, συγκεκριμένα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ τόνισε ότι «έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως, να τοποθετηθούν επ΄αυτού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία για πλημμελή φύλαξη των συγκεκριμένων κτιρίων ο υπουργός απάντησε οτι «δεν τίθεται θέμα ευθυνών, γιατί είναι πολλά τα δημόσια κτίρια και δεν μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται παντού», ενώ επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να κυβερνούν τα ΜΑΤ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει και η ίδια η κοινωνία τι ακριβώς θέλει».