15/1/13

Διώτης: Έκανα αντίγραφο της Λίστας Λαγκάρντ

Διά υπομνήματος η συμπληρωματική κατάθεση του Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ στους οικονομικούς εισαγγελείς. Παραδέχεται πως αντέγραψε αλλά δεν αλλοίωσε την λίσταΛόγοι υγείας δεν επιτρέπουν τελικά στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, να καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ο συνήγορος του κ. Διώτη κατέθεσε δεκασέλιδο υπόμνημα, με το οποίο ο πελάτης του αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Το υπόμνημα αφορά και τρίτο αδίκημα για την υπόθεση, αυτό της νόθευσης εγγράφου (πλην της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος, για τα οποία έχει ήδη παραδώσει υπόμνημα).

Έκανα αντίγραφο για να μην καταστρέψω κάποιο από τα αρχεία

Ο κ. Διώτης παραδέχεται πως έκανε ένα αντίγραφο φοβούμενος μήπως καταστρέψει κάποιο από τα αρχεία. Μετά το έλεγχο ζήτησε από τη συνεργάτιδά του του να το καταστρέψει.

Η συνεργάτιδα την οποία επικαλείται ο κ. Διώτης θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2011 --ημερομηνία αντιγραφής του USB-- με τον κ. Ε. Βενιζέλο και τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Διώτης υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το επίμαχο θέμα.

Αναφέρει, επίσης, ότι όταν έλαβε διάσταση το θέμα με τη λίστα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, ο ίδιος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Βενιζέλο τον προέτρεψε να την παραδώσει στον πρωθυπουργό, ενώ τονίζει ότι παρέδωσε στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το στικάκι, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011.

Δε γνώριζα πως πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο κ. Διώτης τονίζει, εξάλλου, ότι όταν στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του απέστειλε το USB δεν του ανέφερε ούτε ότι υπήρχε CD, ούτε ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και ούτε ότι είχε αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

"Εάν αυτό είχε συμβεί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως "έγγραφο" και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο". Υπογραμμίζει δε ο κ. Διώτης ότι δεν γνώριζε, όπως και κανείς τότε πλην του κ. Παπακωνσταντίνου όπως αναφέρει, ότι το επίμαχο υλικό ήταν η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, μέσω του υπομνήματός του, κάνει γνωστό πως ζητεί πραγματογνωμοσύνη για να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω μαγνητικού μέσου αποθήκευσης (USB) έχει υποστεί αλλοιώσεις ή και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές αλλά και να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται στο USB όπως επίσης και αυτού καθ' εαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής τους.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στο υπόμνημά του ότι το τελευταίο διάστημα διεσύρθη από ορισμένους ως πλαστογράφος και ψεύτης, υπογραμμίζει "ούτε το ένα, ούτε το άλλο είμαι" και αρνείται ότι διέπραξε είτε νόθευση εγγράφου είτε υπεξαγωγή εγγράφου είτε παράβαση καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται πως με δηλώσεις του ο Ιωάννης Διώτης είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά είχε ''καρφώσει'' και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας, ο οποίος και βρισκόταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το Μάιο 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, υποστήριξε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο του 2011, του παρέδωσε ένα στικ "άτυπα χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο, αριθμούς πρωτοκόλλου" και χωρίς να του εξηγήσει γιατί ποιο λόγο του το έδωσε.

Υποστήριξε ακόμα πως η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα μέσω μυστικών υπηρεσιών, ενώ τονίζει πως δεν είχε κανένα λόγο να τη διαρρεύσει αλλά ούτε και να την αλλοιώσει.

news247.gr