17/1/13

Σφαγή αμάχων στη Συρία


Τουλάχιστον 106 πολίτες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε έφοδο που πραγματοποίησε ο συριακός στρατός σε περιοχή με οπωρώνες που συνορεύει με την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Το συριακό καθεστώς διέπραξε μια νέα σφαγή με 106 θύματα, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, στη διάρκεια της εφόδου" που διήρκεσε 24 ώρες, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολίτες κάηκαν σε πυρκαγιές στα σπίτια τους, ενώ άλλοι είτε πυροβολήθηκαν είτε μαχαιρώθηκαν από μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που πραγματοποίησαν έφοδο στη Μπασατίν αλ-Χασαουίγια, μια φτωχή περιοχή πολύ κοντά στη Χομς.

"Το Παρατηρητήριο έχει τα ονόματα 14 μελών μιας οικογένειας, μεταξύ τους τρία παιδιά, και διαθέτει πληροφορίες για άλλες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, ανάμεσά τους μια οικογένεια με 32 μέλη", είπε ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Η προσκείμενη στο συριακό καθεστώς εφημερίδα al-Watan γράφει ότι ο στρατός "κατάφερε σημαντική προέλαση στα περίχωρα της Χομς κατά 'ενόπλων ανδρών' ", σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς αναφερόμενο στους αντάρτες. Ωστόσο, σύμφωνα με ακτιβιστές στη Χομς τους οποίους επικαλείται το Παρατηρητήριο, αντάρτες δεν υπάρχουν στην περιοχή αυτή που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το κέντρο της Χομς. Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ότι σχεδόν 1.000 εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν τη Χομς για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, έχουν καταφύγει σε αυτή την περιοχή με τους οπωρώνες.

Το Παρατηρητήριο ζητεί από τον ΟΗΕ να στείλει επειγόντως επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χομς, η οποία αποκαλείται από τους αντικαθεστωτικούς "πρωτεύουσα της επανάστασης", ενώ καταγγέλλει τη διεθνή σιωπή για την πόλη αυτή που πολιορκείται και λεηλατείται επί μήνες από το στρατό. Το περιστατικό αυτό "απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ" είπε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν που αναφέρει τις ωμότητες τις οποίες διαπράττουν και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση που διαρκεί 22 μήνες στη Συρία.

Τα Ηνωμένα Εθνη κατήγγειλαν πρόσφατα την "εξάπλωση των εγκλημάτων πολέμου" στη Συρία. Η σύγκρουση στη χώρα άρχισε ως ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας το Μάρτιο του 2011 και εξέλαβε διαστάσεις ενός ευρείας κλίμακας εμφυλίου πολέμου κατά τον οποίο τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία θεωρεί "βλασφημία" να κατηγορείται το συριακό καθεστώς για βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε 87 ανθρώπους την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Άκουσα στο CNN δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες, η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο βλάσφημο", τόνισε ο Λαβρόφ από το Τατζικιστάν, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατά της Δαμασκού για την επίθεση αυτή.

"Η Μόσχα εκτιμά ότι η επίθεση στο Χαλέπι είναι μια "αιματηρή και χωρίς έλεος πρόκληση, η εκδίκηση των τρομοκρατών για τις βαριές απώλειες που τούς έχουν προκαλέσει οι δυνάμεις του τακτικού στρατού", αναφέρει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίσθηκαν την Τρίτη από βομβαρδισμούς στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, την ευθύνη για τους οποίους δεν έχει αναλάβει καμία πλευρά. Καθεστώς και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τη σφαγή αυτή.

Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε "την αιματηρή επίθεση που διέπραξε το συριακό καθεστώς στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού" και υποστήριξε ότι υπάρχουν μαρτυρίες για αεροσκάφη του καθεστώτος τα οποία εθεάθησαν να πραγματοποιούν τις επιθέσεις αυτές.

news.gr.msn.com